Kétszer is meggondolt perui ételek
Limai éttermek: El Señorio del Sulco

111_restauran_el_senor-de-sulco_rocoto_relleno.jpg

Lima egyik legnépszerűbb pontja a mirafloresi sziklapart tetején futó, az óceánra pazar kilátást nyújtó Malecon sétány.  Az itt található maroknyi étterem egyike a klasszikus Perui “criollo” fogások gourmet változatát kínáló El Señorio del Sulco.
A Peruban gyűjtőnéven criollo-nak nevezett ételek jellemzően laktató hétköznapi fogások, amelyeket utcai árusoknál és az otthonokban is készítenek. A 'kreol' szó, amiből a név ered, a spanyol telepeseket és utódaikat jelölte. Ezek a receptek ugyanis jellemzően Peru tengerparti és központi régióiból erednek, ahol a spanyol telepesek által hozott új összetevők és főzési módszerek találkoztak a hagyományos indián konyhával. A kikötő, kereskedő városokban megszokott módon afrikai, kínai, japán változatai is kialakultak.
Az El Señorio del Sulco azok közé a fine dining éttermek közé tartozik, ahova nyugodtan lehet éhesen érkezni, mert minden előkelősége ellenére teljesen rendes adagokat adnak. Érdemes kipróbálni például olyan hagyományos fogásokat, mint pl. a marhából készült huatia – ez egy Kolumbusz előtti eredetű lassú-főzési eljárás, amikor is a marmaquilla vagy chincho levelekbe göngyölt húst tűzben átforrósított kövekkel rakják körül, és befedik földdel.
A földbe ásott hevített köveket aztán sok helyen felváltották agyag és egyéb edények, amik viszont megőrizték huatia nevet, és a bennük készülő jellegzetes egytálétel is megtartotta kecsua eredetű Pachamanca nevet (nem összetévesztendő a Földanyával: az -Pachamama, ez meg pachamanka, vagyis Föld Edény).
A huatia elkészítése – amit a Señorio del Sulco-ban hagyományos módon gyakorolnak – a Huallaga és Mantaro völgyekben volt elterjedt, illetve a középső Andok Ayacucho tartomány egyes részein. Értelemszerűen nem tudott elterjedni a sivatagos parti részeken, az Amazon régiókban, és az Andok azon vidékein, ahol nem állt rendelkezésre az eljáráshoz szükséges bőséges tűzifa, és a kén-mentes vulkáni kő. Az igazán fineszes pachamanka készítők ugyanis nem csak a legzamatosabb lámahúsok kiválasztásához értenek, hanem arra is ügyelnek, hogy megfelelő köveket hevítsenek a föld alatti főzéshez.
A Pachamanca elkészítése és elfogyasztása az Andokban a mai napig ünnepekhez kötődő közösségi szertartás , az íznek pedig fontos összetevői a föld-elemek, amikkel az étel a több órás lassú-főzés alatt átitatódik.
Ha valaki a perui klasszikusok kétszer is jól átgondolt, de a hagyományos ételek örökségét mégis hűen megidéző izgalmas kóstolásra vágyik, akkor az El Señorio del Sulco egy jó választás Limában.

A bejegyzés trackback címe:

https://inkalauz.blog.hu/api/trackback/id/tr1116478594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Perui utak perui ízekkel

Mindenféle érdekességek Peruról azoknak, akiknek a Machu Picchu fent van a bakancslistáján, és azoknak is, akik már kóstolták az Inca Kólát. Egyéni, és csoportos utazóknak. És persze bármilyen más Peruval kapcsolatos témáról is szívesen beszélgetek, akár Viberen is. Soós Tamás, Lima

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása
Inkalauz nélküli perui járatokhoz is.