Perui disznóságok lustulós hétvégékre
Rácuppantak a peruiak a kínai dobozos sültre

caja_china.jpg

A spanyol hódítók perui tevékenységével kapcsolatban nem nehéz negatívumokkal előjönni, de azért azt is el kell ismerni, hogy a kiváló perui konyhához jó pár pozitívummal is hozzájárultak. A közkedvelt hétvégi perui kényelmi kaják, a latin leisure food - amiért a limaiak vasárnap hajnali fél tizenegykor félálomban, papucsban sétálnak el a sarki kifőzdébe, hogy egy reggelinek becézett közepes hatótávolságú kalóriabombával nyújtsák el a délelőtti lustálkodást - egyik klasszikusa a chicharrón (ejtsd csicsarón, melyben az affrikáták és a többperdületű trillák teszik ünnepélyes aktussá a jóízű csámcsogást). Az egyszerű, és mégis nagyszerű, saját zsírjában sült hús, ami a spanyolok által a kontinensre hurcolt sertésállatok nélkül nem varázsolhatná a kihalás szélére sodort őslakos indiánok vasárnapjait sem igaz ünnepnappá. Az andalúz konyhából az újvilágba emigrált chicharrón megőrizte a gyökereit, és máig elsődlegesen azt a sózott, bőrös oldalast értik alatta, amelyik a forróvizes fürdőből csobban át a zubogó zsírba, hogy ott csillogó aranyszínt öltsön magára. Idővel eztán megjelentek a vaskalapos chicharrónisták által csak elfajzott falatkáknak titulált szárnyas -, és tengeri változatok is (chicharrón de pollo, chicharrón de pota), amik inkább csak könnyed, a nap bármely szakaszában hanyag eleganciával nassolható változatai a hagyományos hétvégi házonkívüli reggelik királyának. De aztán néhány éve újabb trónkövetelő jelent meg a vasárnapi omlós sertéssültek elkényelmesedett zsírbázisában.

A "kínai doboz" a titokzatos, távol-keletet idéző elnevezése ellenére, valójában egy hordozható fedeles grillsütőt jelöl, ami már ezzel a névvel érkezett Peruba a Karib térségből. Mondjuk a karibi mentalitást ismerve teljesen érthető, hogy nem vesződtek azzal, hogy a sokkal pontosabb "parrilla portátil con tapa" (magyarul: hordozható fedeles grillsütő) szavakkal bonyolítsák az életüket, amikor csak egy kis omlós, de kívül rendkívül ropogós bőrös pecsenyére vágynak. A parázstartó fém fedővel takart lassú grillezés a kínai bevándorlókkal együtt érkezett Kubába az ötvenes években, és tőlük tanulták el a helyiek, hogy miként készíthetnek végletekig omlós, mégis zaftos pecsenyét, aminek viszont a bőre akkorákat roppan minden harapásnál, hogy még a szomszéd étkezdében is hallják, hogy valaki éppen caja chinát falatozik (ejtsd "kahacsinát falatozik", amiben a második szót pont úgy ejtjük, ahogy a zárójel előtt is szerepel).
És így Kubából szép lassan dél felé haladva a nyolcvanas-kilencvenes évekre Peruba is elérkezett a fémfedeles fadoboz, hogy a faszénnek felülről a sertés bőrös felét simogató lágy hőjével kihívást intézzen a lusta vasárnapi reggelekbe belekényelmesedett chicharrónériák pecsenyehegemóniája ellen. Mára a békés egymás mellett élés jegyében egyazon utcában találhatunk remek chicharrónt is, és caja chinát is, így nem okoz nagy nehézséget az idelátogatóknak, ha saját kóstolás alapján szeretnék letenni a voksot vagy a 4 óráig dobozban izzadó malacka, vagy a bő zsírban végső zamatot elnyerő sült mellett. A bőnyálas rágcsáláson alapuló szubjektív érzékszervi ítéletetalkotást szerencsére a köretek sem befolyásolják, mert mindkét pecsenyéhez jár a jeges vízben többször átöblített mentaleveles hagymasaláta, pompás perui papa nativa, esetleg nagyszemű choclo, a kiváló andoki főtt kukorica. 
A nomen est omen logika viszont félrevezető a caja china esetében, és még véletlenül se a chifákban, azaz a perui kínai éttermekben keressük a pompás, dobozban pirult csemegéket, mert a neve ellenére ez inkább a klasszikus perui ételeket kínáló helyeken lelhető fel. És ha nagy szerencsénkre egy kísérletező kedvű andoki konyha kerül az utunkba, ahol a caja china felülről izzított fémdobozába quinoás sörrel, vagy chicha de jorával alaposan meglocsolt tengerimalac került, akkor mindenképpen tegyünk vele egy próbát. Ha viszont nem szeretnénk ezt a szél szárnyán szabadon kószáló vakszerencsére bízni, akkor a szeptemberi Múmiák nyomában Peruban utazás során betérünk egyik kedvenc cuzcói éttermünkbe is egy kóstolóra.

A bejegyzés trackback címe:

https://inkalauz.blog.hu/api/trackback/id/tr3216613970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Perui utak perui ízekkel

Mindenféle érdekességek Peruról azoknak, akiknek a Machu Picchu fent van a bakancslistáján, és azoknak is, akik már kóstolták az Inca Kólát. Egyéni, és csoportos utazóknak. És persze bármilyen más Peruval kapcsolatos témáról is szívesen beszélgetek, akár Viberen is. Soós Tamás, Lima

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása
Inkalauz nélküli perui járatokhoz is.