Harmadával csökken a börtönök zsúfoltsága
fuji.png
Egyik napról a másikra. Persze ahogy a moszkvai Zsiguliknál, itt is pontosításra szorul az értelmezési tartomány, ami kizárólag a Barbadillo büntetés végrehajtási intézményre vonatkozik, illetve annak is csak arra a részlegére, amit kimondottan bűnöző hajlamú államfők részére hoztak létre, nem túl előrelátó módon, mindössze 2 férőhellyel. Persze akkor még ki sejthette, hogy a 21. században nem akad olyan derék politikai vezetője a legszebb andoki köztársaságnak, aki ne keveredne valamiféle korrupciós ügybe. (Na jó, erre azért barki nyugodtan nagy tételben fogadhatott volna bármelyik dél-amerikai országban, de hogy ezek a bíróság elé is kerülnek, és elmarasztaló ítéletet is hozhatnak, ez azért nem olyan triviális az afféle közepesnél is kevésbé fejlett demokráciákban.)
A Barbadillo elnöki lakosztályán tavaly alakult ki súlyos lakhatási válság, amikor az Egyesült Államok hazatoloncolt Peruba Toledo volt elnököt, és ezzel a mindössze 2 volt államfő számára kényelmes lakhatást biztosító prezidenciális börtönbe egy harmadik személy is bekerült. 
Persze a helyzet lehetne súlyosabb is, de Alan García (elnök 1985-1990, 2006-2011), aki ellen az Odebrecht-ügyben emeltek vádat, de öngyilkos lett, mielőtt letartóztatták volna. A többiek, Vizcarra (2018-2020), Ollanta Humala (2011-2016), Pedro Pablo Kuczynski (2016-2018), akik ellen szintén az Odebrecht-ügyben és más korrupciós ügyekben emeltek vádat, a kapkodással aligha vádolható igazságszolgáltatásnak köszönhetően egyelőre nem mélyítik tovább a Barbadillo börtön lakhatási válságát.
Sőt, most úgy néz ki hogy, egy bírósági ítélet nyomán jelentősen csökkenhet is, ugyanis Nestro Paredes bíró ma humanitárius kegyelemben részesítette és elrendelte Alberto Fujimori volt elnök szabadon bocsátását. Fujimori kisebb-nagyobb megszakításokkal 25 éves börtönbüntetését tölti korrupció és emberi jogi visszaélések miatt. (Utóbbi alatt a bírósági ítélet 25 ember lemészárlásának az elrendelését érti, így az elsinkófált dollár milliókat nem számítva, a 91-ben és 92-ben elkövetett gyilkosságokért halottanként 1 évet róttak ki rá.)
Erre a - számunkra sem teljesen ismeretlen - roppant megosztó politikai személyiségre  peruiak egyik fele úgy tekint , mint nemzeti hősre, aki leszámolt a terrorizmussal és kirángatta az országot a 90-es években a gazdasági katyvaszból (igaz), míg az ország másik fele egy korrupt diktátornak és gyilkosnak látja (a bíróság kb emiatt ítélte el). Nem mindig szerencsés dolog sokoldalúnak lenni. 
De nem ez lenne az első alkalom, hogy Fujimori idő előtt szabadulna. Egy korábbi elnök,  Kuczynski (2016-2018) néhány évvel ezelőtt szintén egy karácsonyi ajándék, és talán valamiféle politikai háttéralku, keretében engedte volna haza az idős elítéltet, de akkor azok, akik Fujimoriban pont nem Peru megmentőjét látták, utcai jelenlétükkel megakadályozták, hogy a volt elnök huzamosabb ideig a börtönön kívül maradhasson.     
Mindenesetre most még kérdéses, hogy idén hogyan reagálnak a helyiek Fujimori idő előtti szabadon bocsátásának hírére. És persze az is, hogy mikor válik ismét létszám felettivé a perui elnökök börtöne.

A bejegyzés trackback címe:

https://inkalauz.blog.hu/api/trackback/id/tr1818274711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.12.06. 08:21:26

Innen nézve ezek a hírek, emberek, események tök érdektelenek addig, amíg ki nem derül a párhuzam vagy az analógia az európai térfélre nézve.

Köszönöm!

Perui utak perui ízekkel

Mindenféle érdekességek Peruról azoknak, akiknek a Machu Picchu fent van a bakancslistáján, és azoknak is, akik már kóstolták az Inca Kólát. Egyéni, és csoportos utazóknak. És persze bármilyen más Peruval kapcsolatos témáról is szívesen beszélgetek, akár Viberen is. Soós Tamás, Lima

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása
Inkalauz nélküli perui járatokhoz is.