Mindent a szemnek: Peru ősi civilizációinak öröksége
Az inkák előtt és után

british_museum_663_1.jpg

Pár évvel ezelőtt Budapesten járt az Inkák Aranya vándorkiállítás, ami szemkápráztató 3D installációkkal engedett bepillantást az Inka Birodalom varázslatos világába. Most azonban egy show elemekkel kevésbé feltuningolt, de Peru történelmét és az ott szárba szökkent kultúrákat alaposabban bemutató kiállításon lehet megismerkedni Peru rendkívül gazdag múltjával. Igaz, ehhez Londonba, a British Museumba kell ellátogatni.

A Peruból, és a világ számos más múzeumból erre az alkalomra összeállított gazdag gyűjtemény az andoki ország több ezer éves kultúráinn kalauzolja végig az idelátogatókat, és garantáltan nagyszerű meglepetésekkel szolgál mindenkinek, aki Perut főleg az inkákkal és a Machu Picchu lenyűgöző romvárosával azonosította.

A mai Peru területén már 15 000 évvel ezelőtt is telepedtek lekülönböző törzsek, amelyekből már jóval az inkák előtt is virágzó civilizációk születtek. A chavin, nasca, moche, wari és paracas kultúrák népei már több mint ezer évvel korábban létrehozták nagyszerű városaikat, amiknek az alapját a mostoha körülményekhez is kiválóan alkalmazkodó fejlett földművelés biztosította. Az általuk hátrahagyott, és most itt kiállított tárgyak kiválóan szemléltetik, hogy a jól szervezett államokban magas szintű kézművesség, és széles körű kereskedelem szolgálta a hatalmat gyakorló csoportok szépérzékének a kielégítését.

A talán már máshonnan is ismert széles szemű réz, és arany temetési maszkok azonnal magukra vonják a figyelmet, ahogy belépünk a terembe. A sajátos látásmóddal kidolgozott macska-, kígyó- és szarvas alakú edények, arany fejdíszek és faragott emberalakzatok plasztikusan megelevenítik ezeknek a népeknek a hiedelemvilágát, és egyes motívumaik nem csak az inkáktól ránk maradt tárgyakban, hanem a mai Peru dizájnvilágában is visszaköszönnek ránk. Bár a nemesfémből készült, számukra kizárólag szakrális értékkel bíró tárgyak csak kevés kivétellel kerülték el a konkvisztádorok és a sírrablók olvasztótégelyeit, a maroknyi megmaradt aranytárgy ékesen bizonyítja, hogy a fémművességben is milyen művészi szinten alkalmazták a fémek ötvözését, és milyen kifinomult tárgyi világot teremtettek jellegzetes forrasztási és domborítási technikájukkal.

A hódítók pusztításainak ismeretében különösen csodálatosnak tűnik az épségben megmaradt, eleven rajzokkal borított óriási szertartásdob, a nazca kultúra egyedi, madarak tollából készített 2000 éves szövetei, a valósághű emberportrékat ábrázoló moche edények, és még megannyi, évezredes történekkel teli tárgy.

A történelmi szemlélettel összeválogatott használati és temetkezési tárgyak az ókori civilizációk régészeti értékén túl még a mi saját, nyugati művészetfelfogásunk szemszögéből is esztétikai élvezetet nyújtó, műalkotásokként is élvezhető bemutatóvá állnak össze. És talán az ókori perui civilizációkban fontos szakrális szerepet betöltő emberáldozatok is túlmutatnak a lecsupaszított barbarizmus kliséjénél, és ráébresztenek minket arra, hogy a mai életünket meghatározó, a különféle emberi civilizációk során alkotott műtárgyak nemcsak lenyomatai, hanem finom barázdákkal bevésődött kollektív emlékeink is.

Ha pedig valaki a saját szemével is látni szeretné, hogy az ősi Peru archeológiai kincseiből feltáruló kulturális szellem itt kísért-e még Lima utcáin, vagy Cuzco inka falai között, akkor 2022-ben is szívesen körbekalauzoljuk ebben az egyedülállóan gazdag országban. Csoportos útjaink leírásai megtalálhatóak a honlapunkon: inkalaluz.hu vagy viberen 20/9618091 számon.

british_museum_34_1.jpg

british_museum_4_1.jpg

british_museum_5_1.jpg

british_museum_6674_1.jpg

british_museum_6.jpg

british_museum_66_1.jpg

british_museum_2.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://inkalauz.blog.hu/api/trackback/id/tr1616776368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mérnork 2021.12.08. 16:20:08

Általában sajnálom a fehér hódítók által elpusztított civilizációkat, de egy olyan civilizáció, ami szisztematikus emberáldozatokat végez és valami iszonyat szadista módon, ahogy ezt az inkák, és amennyire tudom a többi dél-amerikai civilizáció (aztékok, maják) tették, az semmilyen sajnálatot sem érdemel. Nem véletlenül tudta Pizarro maroknyi emberével legyőzni az elvileg sokszoros túlerejű inkákat, a környező indián törzsek lelkesen csatlakoztak hozzá a szadista gyilkosok birodalmának megdöntésére...

midnightcoder2 2021.12.09. 08:52:43

@Mérnork: Nem mintha Pizarroék sokkal humánusabbak lettek volna mint az inkák.

Perui utak perui ízekkel

Mindenféle érdekességek Peruról azoknak, akiknek a Machu Picchu fent van a bakancslistáján, és azoknak is, akik már kóstolták az Inca Kólát. Egyéni, és csoportos utazóknak. És persze bármilyen más Peruval kapcsolatos témáról is szívesen beszélgetek, akár Viberen is. Soós Tamás, Lima

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása
Inkalauz nélküli perui járatokhoz is.