Koronavírus és labdarúgás az Andokban
Körkapcsolás Peruból

football.jpg
Mindent a maga idejében Dél-Amerikában is, de a focit azért egy kicsit előbb, ha lehet. És miért is kellene ezt másként gondolniuk a perui döntéshozóknak, pláne ha nem is másként gondolkodók.
Úgyhogy azt még nem tudják az állami szervek sem, hogy mikor indulhat újra a nemzetközi utasforgalom a határokon, és nyit ki végre a reptér, de az újrakezdés jegyében a focibajnokság indulásának a dátuma már ki lett hirdetve, az utóbbi idők kihirdetési divatjának megfelelően, reformmal körítve. Ami természetesen azonnal jelentős vitát is indított útjára.
Az persze tiszta sor, hogy nem folytatódhat a bajnokság ugyanúgy, ahogy a koronavírus előtt. Peruban még ezen a héten is naponta kb. ötezerrel nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és statisztikailag Brazília után a második legrosszabb helyzetben van a kontinensen. (A statisztikailag szó kétszer aláhúzva, hiszen nem versenyezhet olyan innovatív számítási módszerrel, mint amit Chile eü minisztere vezetett be, miszerint a koronavírusban meghaltakat számítsák inkább a meggyógyultak közé, mivel ők már nem fertőznek tovább.) A rendkívüli helyzetre, és a fordulók felgyorsítására a perui módszer az lesz, hogy az összes meccset egy városban, Limában, játsszák le. Mondjuk a perui foci egyébként is pont olyan vízfejű, mint az ország, és a három legjelentősebb klub - Alianza Lima, Universitario és Sporting Cristal - mind a fővárosban található. Az elmúlt évtizedekben azonban jelentős erőfeszítéseket tettek a regionális foci fejlesztésére, és a tartományokban jelentősen megélénkült a csapatok, és a szurkolók aktivitása is. Ennek köszönhetően a 20 első osztályú klubból 13 vidéki, hét pedig Limából, és a fővárossal gyakorlatilag összenőtt Callaóból származik. Most azonban vége szakadhat ennek az egészséges focidecentralizációnak is. 
Ha az összes csapat Limában játszik, az jelentősen egyszerűbbé teszi a rendkívüli helyzet által megkövetelt egészségügyi intézkedéseket, mint például a pályák és a lelátók fertőtlenítése, és persze csökkenti a megrendezés logisztikai költségeit is. Ezzel szemben a kevésbé nagy múltú, ám lelkes szurkolótáborral bíró regionális klubok, szerte a fülledt Amazonas medence gyepszőnyegszoknyás ultráitól, és az Andok háromezer méter felett lakó kecsau és aymara fanatikusaiig, egytől-egyig már a bajnoskság előtt jogosan érezhetik vesztesnek magukat. A regionális csapatok szurkoló táboraiban ugyan óriási szív dobog, de nincs annyi a zsebekben, amiből elutazzanak a fővárosba buzdítani a csapataikat. Ráadásul pont az andoki csapatok vesztik el azt az előnyüket, hogy játékosaik hozzá vannak szokva a kordillerák több ezer méteres magasságához, és oxigénben ritkább levegőjéhez. A jelenlegi hazai bajnok, a Binacional is a majdnem négyezer méter magasan, a Titicaca közelében található Juliaca városából származik. Ezeknek a hegyi csapatoknak egyszeriben elenyészik a helyzeti előnye a tenger szintjén található Limában. De a perui szövetség szerint ez az ára annak, hogy július végétől újra bajnoki fordulókon lehessen kecsua harci rigmusokat skandálni és szidni a jaguár szemű őserdei bírókat.De még Perunál is pár nappal hamarabb lesz a kezdő rúgás Paraguayban, július 17-én. Ezt azért tehetik meg, mert ők rendkívül gyorsan tudtak reagálni a koronavírus megjelenésére. A titok nyitja az volt, hogy az országban még tarolt a dengue-láz járvány miatti egészségügyi vészhelyzet, igy csak néhány adminisztratív kiigazítást kellett tenniük, hogy Covid-kompatibilis legyen a védekezés. És a 11 halálos áldozat azt mutatja, hogy ez eredményes is volt, így jövő hónapban már visszakapják a paraguayi drukkerek is a lelátókat.Bolíviában ugyan még nem elég lapos a görbe, de már sikerült hajba kapni a szövetségnek a meccsek lebonyolítása kapcsán. Először ők is a perui mintát akarták követni, csak hát La Paz éppen a világ egyik legmagasabban lévő fővárosa, és a legtöbb vidéki csapatnak egyáltalán nem tetszett, hogy 3600 méterre kelljen felmenniük minden meccs miatt.  Brazíliában viszont, ahol az elnök túl sokáig tartotta homokba dugva a fejét, a halálos áldozatok száma tragikus méreteket ölt, és egyelőre a járványhelyzet javulása sem látszik. Ez viszont nem akadályozta meg, hogy elkezdődjön a vita arról, melyik régióba lehetne relatíve biztonságosan áttelepíteni a nemzeti bajnokságot. A járvány pusztításának egyik leginkább kitett város Rio de Janeiro, ahol a helyi önkormányzat a koronavírus és a bevett nemzeti vallásnak tekinthető foci viszonyának a mérlegelése során úgy ítélte meg, nagyobb katasztrófa lenne, ha továbbra sem rendezhetnék meg a helyi meccseket, amelyeket márciusban felfüggesztettek. Hogy ez jó döntés volt-e, azt majd ebben az esetben is az idő, és a győztesek igazolják. 

És ha Peruba jönnétek, akkor a www.inkalauz.hu oldalon rengetek programunk közül választhattok!

A bejegyzés trackback címe:

https://inkalauz.blog.hu/api/trackback/id/tr9115805408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Perui utak perui ízekkel

Mindenféle érdekességek Peruról azoknak, akiknek a Machu Picchu fent van a bakancslistáján, és azoknak is, akik már kóstolták az Inca Kólát. Egyéni, és csoportos utazóknak. És persze bármilyen más Peruval kapcsolatos témáról is szívesen beszélgetek, akár Viberen is. Soós Tamás, Lima

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása
Inkalauz nélküli perui járatokhoz is.