Vacunatón, a perui oltási fesztivál
A hosszú fecskendők éjszakája

 

vacunaton.jpeg

Hétvégén rendezték Peruban az ország történetének első oltási maratonját, a Vacunatónt, ami egy 36 órás, egész hétvégés közegészségügyi népünnepély keretében tűzte célul kétszázezer perui beoltását a Covid ellen. A nagyszabású rendezvény lebonyolításában sokat segített, hogy a 2019-ben megrendezett Pánamerikai Játékok során regisztrál több ezer fiatal segítő nagyrésze ebben a kampányban is hadrafogható volt. Valószínűleg a rutinos önkéntesek önzetlen segítsége nélkül hiába álltak volna fel az oltópontok rögtönzött színpadaira különböző rendű és rangú perui ismertségek, nem sikerült volna elérni a kitűzött célt.

A fejlett országok mindenféle ajándékokkal és kedvezményekkel próbálják meg oltásra bírni az embereke, míg Peruban már önmagában az is hatalmas népünnepély, ha valamelyik vakcina nagyhatalom lepasszolja nekik a lejárat előtt álló, és máskülönben kidobásra ítélt oltóanyagot. Így került az Egyesült Államokból kétmillió adag Pfizer Peruba, ahol a tavalyi év tragikus járványügyi mérlege miatt is elhanyagolható mértékű az oltásellenesség, viszont annál nagyobb kihívást jelent a szakemberek és a felszerelés eljuttatása az Amazonas, és az Andok nehezen megközelíthető, távoli vidékeire. A megbonthatatlan perui amerikai barátságot szimbolizáló ampulla adomány minél gyorsabb vérbe juttatása érdekében a limai bölcsek operatív tanácsa úgy döntött, hogy hivatalosan is elmossa a szombatot és vasárnap közötti amúgy is képlékeny határvonalat, és megrendezi a fecskendők éjszakáját. Annyi bökkenő azért volt, hogy még Peruban sem magától értetődő, hogy az emberek szombat éjszaka, vagy vasárnap hajnalban oltópontokon eresszék ki a hét közben felgyülemlett gőzt. Márpedig a hétvégére célul kitűzött kétszázezer oltáshoz a logisztikai kihívások megoldásán túl szükség volt a tömegek éjszakai mozgósítására is. Így született meg a nagy perui vacunatón (oltás-maraton), ami jó példaként szolgált arra, hogy a hagyományos fesztiválokon, és mindenféle úri huncutságok éjszakáján kívül egy nemzeti oltóprogram is széles tárháza lehet a különböző kulturális, művészeti, és szórakozási lehetőségeknek. 

A sikeres hétvégi oltási kampányban közrejátszottak még a járvány elleni szigorú korlátozásokba belefáradt emberek is. Tavaly március óta különböző időtartamú éjszakai kijárási tilalom van érvényben országszerte, így ez volt az első, várva várt limai szombat, amikor vasárnap hajnalig is andaloghattak az utcán az ölelkező párok, feltéve, hogy forró latin vérüket még egy dózis Pfizerrel is felpezsdítették. A Vacunaton várható sikerét vetítette előre, hogy már szerdától telt házzal üzemeltek a szépség szalonok, csütörtökre a boltok kifogytak a hajfestékekből, és a több, mint egy éve a polcokon porosodó smink készletek jó része is vevőkre talált. Ha valaki frissen rakott frizurával, vagy szemmel láthatóan vadonatúj ruhában hagyta el otthonát, akkor szinte biztos, hogy valamelyik oltópont lehetett a cél. A virtuális térben gomba módra szaporodtak a sikeres vakcina randikra specializálódott csoportok, és szakértők. És bár Peru az utolsó percekben alulmaradt Kolumbiával szemben a Copa America harmadik helyezéséért vívott küzdelemben, az ilyenkor szokásos nemzeti gyász hangulatnak most alig volt nyoma. Az éjszaka fénypontja pedig minden bizonnyal az volt, amikor a miniszterelnök asszony, az oltópontos club rotaion királynője, nemcsak, hogy jelenlétével emelte az oltakozás ünnepi hangulatát, hanem igazi latina módjára azonnal táncra is perdült az elsősegély sátrak között kijelölt táncparketten. Hogy emiatt-e, vagy se, de a kitűzött célt legalább 10 százalékkal sikerült túlszárnyalni.

És persze ha egyszer beindul egy buli, akkor miért is kellene leállni vele. Úgyhogy már a következő két hétvégére is készülhetnek a soron következő korosztályok partiarcai, de simán benne van a pakliban, hogy a hamarosan megérkező egymillió kínai vakcina, és az augusztusra ütemezett hárommillió Pfizer augusztusban újabb alkalmakat teremt a fergeteges szombat esti oltóláz folytatásához. A felpörgetett oltási program természetesen az egész gazdaságnak sokat segít, és szép lassan a külföldi turisták is kezdenek visszatérni az országba. Ennek egyik nyilvánvaló jele, hogy az óránként 100 főben maximált látogatói keret a Machu Picchura egyre többször betelik. Persze még így is csak ötöde a látogatók száma a járvány előtti időszakhoz képest, és az utasaink is örültek neki, hogy nem okozott nehézséget emberek nélküli képeket is készíteni az ikonikus inka romokról. 

Az ilyen monstre oltási kampányok természetesen rengeteget segítenek, de a hétvégi kétszázezer vakcina egy több, mint harmincmilliós országban nem fogja egycsapásra megállítani a járványt. Még legalább fél évre lehet szükség ahhoz, hogy sikerüljön mindenkit beoltani, és addig bizony velünk marad a hőmérőzés és  az kézfertőtlenítés is, no meg annak a lehetősége, hogy a szokásos turista áradat nélkül kalauzolhassuk el utasainkat Cuzco masszív kőfalai, és az Inka Birodalom csodálatis örökségei között.

A bejegyzés trackback címe:

https://inkalauz.blog.hu/api/trackback/id/tr8716628914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bandibacsi34 2021.07.16. 23:19:17

Pizarro büszke lenne rájuk...

Perui utak perui ízekkel

Mindenféle érdekességek Peruról azoknak, akiknek a Machu Picchu fent van a bakancslistáján, és azoknak is, akik már kóstolták az Inca Kólát. Egyéni, és csoportos utazóknak. És persze bármilyen más Peruval kapcsolatos témáról is szívesen beszélgetek, akár Viberen is. Soós Tamás, Lima

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása
Inkalauz nélküli perui járatokhoz is.