Megjötteka, megjötteka...perui huszárok

A perui hadsereg egyik jelentős történelmi egysége a huszárság. A perui szabadságharc idején, 1821-ben alakult perui huszár légió a hivatalos nevét a juníni csata során, 1824. augusztus 6 –án kapta , amikor hősies küzdelemben megfordították a küzdelem kimenetelét. A Glorious Húsares de Junín csapat a megtisztelő “dicsőséges” jelzőt Simón Bolívártól kapta, és hogy rászolgáltak a megtisztelő címre, azt az 1824. december 9 –i, Peru történelme szempontjából is sorsdöntő Ayacucho -i csatában is bátorságukkal bizonyították. A csapatzászlajukon azóta is szerepel a „Liberator of Peru” felirat,  hivatalos elnevezésük pedig Dicsőséges lovas ezred "Húsares de Junín No. 1" - Peru felszabadítója.

A történelmi csapat érdekessége, hogy megalakulása óta nem is oszlatták fel, és a válogatott lovasok a mind mai napig a jelentősebb ünnepi díszszemlék szereplői. Ők voltak a köztársasági elnök hivatalos lovas őrei 1987 és 2012 között. A parádézás mellett még a huszadik században is kaptak katonai feladatot. Amikor a maoista gerillák 1992-ben már Lima belvárosában is mindennapossá váló terrorista cselekményekkel próbálták térdre kényszeríteni a perui államot, akkor őket is kirendelték éjszakai járőrözésre kijárási tilalom biztosítására.

Az egység tagjai a megalakulásuk óta kék nadrágot, piros kabátot, és kék sapkát viselnek. Ha szerencsénk van, akkor Limába, az elnöki palotánál láthatjuk, ahogy huszárosan feszítenek paripáikon egy ünnepi őrségváltási ceremónia során.

husares_junin.jpg

husares_junin_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://inkalauz.blog.hu/api/trackback/id/tr3716707020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Perui utak perui ízekkel

Mindenféle érdekességek Peruról azoknak, akiknek a Machu Picchu fent van a bakancslistáján, és azoknak is, akik már kóstolták az Inca Kólát. Egyéni, és csoportos utazóknak. És persze bármilyen más Peruval kapcsolatos témáról is szívesen beszélgetek, akár Viberen is. Soós Tamás, Lima

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása
Inkalauz nélküli perui járatokhoz is.