A Marson is grenadírmarsot eszünk majd
Peru Nemzeti Krumpli Napja alkalmából

krumpli.jpg

Május 30 Peruban a nemzeti krumpli nap (Día Nacional de la Papa), ami legalább olyan jeles eseménynek számít, mint a koktéljukról elnevezett nemzeti piscosour nap, valamint a koktél alapanyagául szolgáló nemzeti szőlő pálinka nap, a Día Nacional del Pisco. A burgonya nem csupán Peru egyik fő élelmiszere, és nemzeti büszkesége, hanem az andoki néplélek szerves része is.

A burgonya azonban nem csak Peru életében, hanem később az egész nyugati világban is jelentős szerephez jutott. Ennek az egész világon fogyasztott alap élelmiszernek az összes változata az Andokba vezethető vissza. A bennszülött lakosság legalább 5000 éve termeszti a magasabban fekvő, hidegebb tájakon. Itt találták fel legalább ezer évvel a nescafé előtt azt is, hogyan lehet az érett gumókat úgy dehitratálni, hogy akár éveken keresztül is ehető maradjon, a helyiek által csunyónak nevezett, szárított burgonya. (A Machu Picchu feltárása során is találtak ilyen szinte kővé szikkadt burgonyát, ami a bevállalós régészek beszámolója szerint még 400 év után is ehető volt.)

Az Altiplano vidékén a kukorica helyett a burgonya volt az indiánok fő tápláléka. Jelenleg 2500 féle krumplit termesztenek Peruban. A Világ központi kutató és a krumpli genetikai megőrzésért felelős szervezetnek is 3,300 méter magasan található Cuzcóban van a székhelye. A burgonya legelőszőr Spanyolországban majd a későbbiekben a 16. század folyamán Angliában terjedt el. Eleinte bizalmatlanul fogadták, aminek kvázi jogos alapot adott az, hogy a gyökérgumó helyett sokan a mérgező levelét és termését fogyasztották el. Franciaországban jelentős szerepet játszott, hogy XVI. Lajos a krumpli virágából udvari divatot teremtett, majd az emiatt bekövetkezett széles körű elterjedése után már az élelemként fogyasztásra való áttérés is könnyebben ment a kevésbé divatérzékeny, ám annál éhenkórászabb pórnép körében is. Magyarországon a 18. század végén lett általánosabb étel, amikor II. József adókedvezménnyel támogatta a burgonya termesztését. Akkoriban még a német Grundbirne szó alapján földi körtének, vagy földi almának is nevezték, ebből lett a krumpli szavunk is. A 16-17. században spanyol és portugál kereskedők elterjesztették Ázsiában és Afrikában is. Ausztráliába az angolok vitték be a 18. században, és ha nem lett volna a krumpli vész a 19 századi Írországban, akkor az USA történelme is máshogy alakult volna, jelentős ír bevándorlás, JFK, és a pokol konyhája nélkül.

De a perui eredetű krumplinak az emberiség jövőjében is további fontos szerepe lehet. Ez a különleges növény azért is fontos eledelünk, mert 85%-ban hasznosítható táplálékként, szemben a gabonafélék 50%-os hasznosíthatóságával. 2016-ban - egy évvel a Mentőexpedíció című hollywoodi film bemutatása után - kezdtek a NASA támogatásával egy kísérlet sorozatba Limában. Perui szakértőkkel közösen egy Mars-szimulátort építettek, amiben fagypont alatti hőmérséklet és magas szén-dioxid-koncentráció van, a légnyomás a hatezer méteren lévőnek felel meg, a fényviszonyok a meg marsi nappal és éjszaka változását imitálják. Itt sikerült egy egyedülálló, a rendkívül szélsőséges körülmények között is termeszthető fajtát kinemesíteni. 

A marsi kolóniák létrejöttéig is viszont marad Lima helyi kis éttermeinek szinte kötelező kelléke, az enyhén csípős sajtszósszal előadott főtt krumpli - papa a la Huancaína - tetején a hetykén trónoló kis olajbogyóval. Érdemes ezt is megkóstolni, ha valaki Peruban jár.

A bejegyzés trackback címe:

https://inkalauz.blog.hu/api/trackback/id/tr3115730268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Perui utak perui ízekkel

Mindenféle érdekességek Peruról azoknak, akiknek a Machu Picchu fent van a bakancslistáján, és azoknak is, akik már kóstolták az Inca Kólát. Egyéni, és csoportos utazóknak. És persze bármilyen más Peruval kapcsolatos témáról is szívesen beszélgetek, akár Viberen is. Soós Tamás, Lima

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása
Inkalauz nélküli perui járatokhoz is.