Ha Peru leghíresebb kortárs alkotóiról van szó, akkor nem készülhet portré sorozat Gastón Acurio nélkül. Nincs olyan perui, aki nem hallott volna róla, és ne lenne rajongója. Még a gasztro-univerzum legfelületesebb szemlélőinek figyelmét sem kerülhette el Peru látványos szárnyalása az elmúlt években: Ezt jelezte a cevicheriák felbukkanása a világ minden táján; az első perui étterem szereplése A Világ 50 Legjobb Éttermei lista első öt helyezettje között; és természetesen a meghatározó jelentőségű Phaidon szakácskönyv megjelenése 500 hagyományos perui recepttel.
A perui Gastón Acurio azzal hogy elnyerte a gasztronómia világának egyik legrangosabb elismerését, a Diners Club Életműdíját, olyan legendás séfek nyomába lépett, mint Heston Blumenthal (2017), Joël Robuchon (2009), Alice Waters (2007) vagy Paul Bocuse (2005).
Acurio 1994-ben nyitotta meg az azóta már több száz egységet számláló étterem hálózatának az első, és máig központi szerepet betöltő éttermét, az Astrid & Gastón-t. Ez az étterem nem csak Gastón, hanem a perui konyha szempontjából mérföldkőnek számít azzal hogy demonstrálja: a perui őslakosok tradicionális konyhája és a fine dining nem egymást kizáró, hanem harmonikusan összepárosítható étkezési kultúrák. Azóta - ahogy az életműdíj indoklása is megemlíti - “elnyerte a világ ínyenceinek szívét és gyomrát többek közt páratlan ceviché-ivel, az egyedülálló “pekingi tengerimalaccal”, és a gyermekkora által ihletett desszertekkel.”
Neki tulajdonítják a perui konyha látványos berobbanását a nemzetközi színtérre. Acurio Párizsban tanult a Le Cordon Bleu szakács-akadémián, itt ismerkedett meg leendő feleségével, Astrid Gutsche német mester-cukrásszal. 1994-ben Acurio és Gutsche visszaköltözött Acurio hazájába, Peruba, és megnyitották első éttermüket, a nevüket viselő Astrid y Gastón-t. Acurio kezdetben franciás ételeket készített, de később hagyományos perui ételek gourmet változataira specializálódott. Ezzel hazája konyha-művészetét addig soha nem látott módon tárta a széles nemzetközi nagyközönség elé. Ebbéli igyekezete 2013-ra érett be annyira, hogy az Astrid y Gastón első helyet foglalhatott el a Latin-Amerika 50 Legjobb Étterme listán.
Acurio ezalatt egy igazi kulináris diplomata-testületet is kinevelt és mentorált Peruban a nagyvilág számára. Azóta a perui séfeknek az újabb generációja is követi a Gastón által megteremtett hagyományt, ami egy új csúcsgasztronómia élményben egyesíti Peru rendkívül változatos, és évezredek óta használt hagyományos alapanyagait és fine dining legmodernebb technológiáival. Az új generáció képviselői is hozzáteszik a nagy egészhez saját megközelítésüket, ahogy újraértelmezik Peru tengerparti, őserdei és hegyvidéki konyháit – beleértve az itt bőven fellelhető európai, kínai, afrikai és japán befolyásokat is.
Az elismerés átvételekor Acurio nem mulasztotta el kiemelni: “Ez a díj nem csak azt a 20 évnyi erőfeszítést ismeri el, amit elhivatott séfjeink fejtettek ki, hogy Peru kultúráját elterjesszük a nagyvilágban. Elismeri a perui szakácsok és élelmiszer-termelők együttműködését is egy mozgalomban, aminek eredményeképp a világ beleszerethetett hazánk földjébe, népébe, és történelmébe. Mi ezzel járultunk hozzá, hogy a világ séfjeinek nagy közössége együttesen terjeszthesse a béke és jólét üzenetét a gasztronómia közös anyanyelvén.”
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.