Huacachina, ahol még homokdeszka vébé is volt

Peru egyik kevésbé ismert látványossága a Huacachina oázis. Sokan nem is gondolnák, hogy Peruban is megtalálhatóak a Szaharára jellemző végtelennek tűnő homokdűnék, és köztük az arábiai hangulatot idéző oázisok.
Pedig a Huacachina oázis pont egy ilyen hely, azzal a különbséggel, hogy errefelé soha nem haladtak karaván útvonalak. A néhány házból, jellemzően a turisták kiszolgálására létrejött hotelekből és éttermekből álló apró település mindössze pár kilométerre fekszik Peru egyik legfontosabb városától, a szőlőtermesztés központjának számító Icától, így nem véletlen, hogy hétvégente a legtöbb látogató is innen érkezik erre a különleges hangulatú helyre. A 100 méter magas homokbuckák között megbúvó apró tavat pálmafák szegélyezik, amelyek árnyékában előszeretettel hűsölnek a perui családok, miközben a gyerekek a sekély vízben lubickolnak. A tavacska partjáról is jó kivehető, ahogy kisebb csoportok deszkával a hónuk alatt gyalogosan baktatnak a buckákon felfelé. Ők a snowboard sivatagi változatának hódolnak.
Akik viszont nem szeretnék homokdombokat gyalogosan megmászni, azoknak ott vannak a helyi homokfutók. Ezek az egyedileg barkácsolt gépjárművek akár 10-20 emberrel is képesek a homokdűnék lankái között navigálni, néha a mostoha sivatagi körülményekhez képest meglepően fürgén is. Ráadásul akik szeretnék kipróbálni a sandoard-ot, azoknak így nem kell felgyalogolniuk sem a buckák tetejére.
A különleges hobbi egyre növekvő népszerűségét mi sem mutatja jobban, hogy 3 éve már nemzetközi bajnokságot is rendeztek az oázisban, bár a felvételek alapján azért az látszik, hogy inkább a hazai mezőny képviselete volt erős. Mindenesetre még annak is el kell ismernie, hogy nem lebecsülendő teljesítmény a homokos domboldalon lefelé csúszkálva szaltót vetnie a sivatagi naplementében.

A bejegyzés trackback címe:

https://inkalauz.blog.hu/api/trackback/id/tr3815706034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2020.05.20. 15:59:44

A homokfutozas meg a sandboarding egybe van kotve. Az nem hobbi, hanem elmeny, kaland. Este a Tejut meg tisztan lathato. Sok szep emleket kinal a hely.
Mindenesetre feludules volt olvasni a sorokat a szerencsetlen Balfasz vagyok Nem utazo utan...

Perui utak perui ízekkel

Mindenféle érdekességek Peruról azoknak, akiknek a Machu Picchu fent van a bakancslistáján, és azoknak is, akik már kóstolták az Inca Kólát. Egyéni, és csoportos utazóknak. És persze bármilyen más Peruval kapcsolatos témáról is szívesen beszélgetek, akár Viberen is. Soós Tamás, Lima

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása
Inkalauz nélküli perui járatokhoz is.