Latin-amerikai se ki, se be
Hogyan küzdenek Dél-Amerikában a koronavírus terjedése ellen

coronavirus.jpg

Dél-Amerika is felvette a kesztyűt a járvánnyal szemben, és majdnem minden országban már utazási korlátozásokat vezettek be​. A vírus még korántsem fertőzött meg annyi embert, mint Ázsiában, vagy Európában, de a legtöbb ország nem is rendelkeznek olyan egészségügyi és pénzügyi erőforrásokkal, mint a megbetegedések és halálozások tekintetében előttük járó országok. 
A helyi politikus bíznak benne, hogy radikális intézkedések bevezetésével el tudják kerülni az egészségügyi, és gazdasági rendszer összeomlását, és jó pár latin-amerikai ország mindössze egy-két nap alatt jutott el a "moss kezet" kampánytól az alkotmányos jogok ideiglenes felfüggesztéséig.
A régió legtöbb államának a határai mától már teljesen le vannak zárva, a légiforgalomban pedig már a hétvégétől jelentős korlátozásokat vezettek be. Az utasszállítók járat csökkentése és a forgalom korlátozása miatt több tízezer európai és amerikai turista kénytelen meghosszabbítani a perui, kolumbiai, dominikai, vagy panamai kiruccanását, és egyelőre még nem érkeztek határozott ígéretek arra, hogy kormányaik mikor tudnak mentesítő járatokat indítani értük. 
Bár Brazíliát leszámítva egy nyelvet beszélnek, az együttműködés nem mindig gördülékeny, és a bejelentéseket követő türelmi időszak ellenére még az egymással szomszédos államokban is maradtak olyanok, akiknek nem sikerül határidőre átkelni a határokon. Az ijesztő tempóban terjedő nyavalyaLatin-amerikai se ki, se be, hogy a hatóságaik együttműködjenek a vírus terjedésének megállításában. Ivan Duque azért azt is gyorsan leszögezte, hogy továbbra sem tekinti legitimnek a Maduro kormányzatot, amelyik országos karantén rendelt el amikor 33-ra nőtt a fertőzöttek száma.
Argentina, Chile, Uruguay, Paraguay, Bolívia, Kolumbia, Ecuador, Brazília és Peru elnöke hétfőn telefonkonferencián megbeszélték, hogy a járvánnyal kapcsolatban koordinálják ez egészségügyi utánpótlás biztosítását, és felbecsülik a régiót sújtó gazdasági károkat. ​Chilében a tavaly óta elhúzódó társadalmi elégtelenség, és tüntetések miatt, ​nehezebben hozta meg az elnök a gyülekezési jogot korlátozó intézkedéseket, amihez a Patagóniában veszteglő sétahajó 6 pozitív tesztje is kellett. 
Paraguayban az eddig talált 8 fertőzött elég volt hozzá, hogy este 8 órától ne lehessen az országban az utcán tartózkodni, de Euclides Acevedo belügyminiszter azt is hozzátette, hogy ez nem vonatkozik a pizzafutárokra, és más életbevágóan fontos tevékenységet végző dolgozókra. ​Lenin Moreno ​ecuadori elnök is úgy döntött, hogy a járvány megfékezése érdekében nem csak lezárja a határokat, hanem a legfontosabb szolgáltatásokon kívül minden egyéb tevékenységet felfüggesztenek az országban, és az emberek megtiltja, hogy nyomós ok nélkül elhagyják a lakóhelyüket. 
Peruban is tévedett, aki azt gondolta, hogy a Vizcarra elnök múlt pénteki beszédében bejelentett beutazási korlátozásokkal megúszhatja az ország a járvány elleni védekezést. (Nem ide tartozik, de amennyiben sikerült megjegyeznie legalább egy, a cikkben szereplő politikus nevét, akkor azért én kérek elnézést, és amennyiben valaha is Limába utazik az Inkalauzzal, akkor kárpótlásként egy chicha moradával, vagy egy piscosourrel megpróbáljuk kiengesztelni.)  Az ázsiai és európai országok lakóinak határon kívül tartása csak a bemelegítés volt, hogy hétvégén egy drámai hangvételű üzenetben közölje a peruiakkal, hogy mindenki előtt lezárja a határokat. De nem csak Peruból se ki, se be, hanem egy nap haladékkal minden belföldi utazásgatásnak is véget vetett, hogy aztán elnöki rendelettel korlátozza az alkotmány által biztosított szabad mozgást az andoki ország polgárainak. 
Ennek köszönhetően Limában a dugóban egyfolytában tülkölő autók által okozott irdatlan hangzavar is egyik napról a másikra megszűnt, cserébe viszont az utcakép részei lettek a maszkos rendőrök által felállított ellenőrző pontok. Csak megfelelő indokkal (élelmiszerért, gyógyszerért vagy orvosi kezelésért) hagyhatják el a nem létfontosságú munkakörben dolgozók az otthonaikat, a sofőröknek pedig meg kell mutatni a rendőröknek a kormányhivatalnál regisztrált és jóváhagyott egyedi útvonal engedélyt. 
A március végéig tartó kijárási tilalom a legnagyobb érvágást valószínűleg annak a több tízezer családnak okozza, akik az utcán és buszokon árult mindenféle hűsítőkkel és harapnivalók igyekeztek megkeresni a napi betevőre valót. Hogy az amúgy is szegénységben, és rendkívül hátrányos helyzetben élők napi túlélési esélyét mégse nullázza le a koronavírus elleni küzdelem, a szükségállapot kihirdetéséről szóló rendeletbe az is belekerült, hogy a legszegényebb családok 380 sol (33 ezer forint) rendkívüli segélyben részesüljenek erre az időszakra, és erre a költségvetésből 1170 millió solt egyből el is kerítettek.
Egyelőre még csak az elején vannak a régió országai a rendkívüli intézkedések okozta próbatételnek, és senki nem tudja megmondani, hogy milyen hosszú távú társadalmi és gazdasági következményei lesznek a vírus elleni küzdelemnek. A többség azonban tudatában van annak, hogy most a legfontosabb, hogy minimalizálják az áldozatok számát, és lassítsák a fertőzés terjedését. Egyelőre az emberek türelmesek, és bizakodóak, hogy eredményes lesz az áldozathozatal, és hamarosan újra egymás sarkán taposhatnak a turisták a Machu Picchunál.

A bejegyzés trackback címe:

https://inkalauz.blog.hu/api/trackback/id/tr6115532348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Perui utak perui ízekkel

Mindenféle érdekességek Peruról azoknak, akiknek a Machu Picchu fent van a bakancslistáján, és azoknak is, akik már kóstolták az Inca Kólát. Egyéni, és csoportos utazóknak. És persze bármilyen más Peruval kapcsolatos témáról is szívesen beszélgetek, akár Viberen is. Soós Tamás, Lima

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása
Inkalauz nélküli perui járatokhoz is.