Baziloszauruszt találtak Peruban.
Már nem kell választani, hogy Machu Picchu vagy baziloszaurusz - mindkettő megnézhető Peruban.

bazilosaurus.jpg

Platón szerint egy Hérakleitosz nevű mozgó büfés azt mondta valahol, hogy nem léphetsz kétszer ugyanabba az óceánba, mert semmi sem marad változatlan; vagy valami hasonlót, de víz az biztosan volt benne, mert anélkül mosogatni sem lehet, és bizony milyen igaza is volt, amire jó példa többek között a minap Peruban előbukkant hatalmas halfej. Persze nem maga a halfej az érdekes, mert olyat nap, mint nap százezer számra csapkodnak le a limai piacokon, hogy aztán a háziasszonyok jóféle chilkánót főzzenek belőle, hanem mert ez a halfej egyrészt igen régi darab (és már evégett sem lehet belőle chilkánót főzni, mert az csak a frissből jó), sokkal különösebb a tetemes mérete, meg hogy a perui sivatagban találták, ahol a huacachinai mozgóbüféket leszámítva nem túl sokat halat lehet találni. Mostanában.
De ahogy Hérakleitosz is rámutatott, semmi sem marad változatlan, sem a sivatag, sem az óceán. Sem a perui Amazonas régió végeláthatatlan dzsungele, se a fehérvári Dr. Münnich Ferenc általános iskola, se az  adók, se a halál. Mondjuk ezeket még Platón sem adta a sírós görög szájába, ettől függetlenül az a vizes példázata így is jól sejtette, hogy miként kerülhetett elő egy bálna maradványa a perui sivatagban.

„Bemutatjuk az új perui baziloszaurust. Ez egy 36 millió évvel ezelőtt élt archaikus bálna teljes koponyája” – mondta az AFP-nek Mario Urbina paleontológus, és ezzel gyorsan letudta a Dél-Amerikában még mindig hangsúlyos társasági formaságokat.  A csontvázat felfedező csoport vezetője múlt csütörtökön leplezte le a tengereket 36 millió éve benépesített ősi bálna megkövesedett maradványait, amit 2021 végén találták meg az Ocucaje-sivatagban, Ica megyében, mintegy 350 kilométerre délre Limától. Akiket elkalauzolunk perui utazásuk során a Huacachina oázisba, talán nem is sejtik,  hogy évmilliókkal ezelőtt a homokdűnék helyén sekély tenger volt, és alattuk szép számmal vannak még mindenféle tengeri emlősmaradványok is.

Például  egy baziloszaurusz. 

"Ez a lelet nagyon fontos, mert nem találtak más hasonló példányt a világon" - mondta a limai San Marcos Nemzeti Egyetem kutatója, és nincs okunk kételkedni bölcs szavaiban, de akinek van azért, azért futhat egy factcheck kört a Huacachina oázisban. Az „Ocucaje Predator”, mert a latin-amerikai kutatók szeretik az ilyen latinos hangzású neveket, körülbelül 17 méter hosszú volt, és hatalmas, erős fogait arra is használhatta, hogy jó nagy tonhalakat, vagy cápákat ropogtasson el vele.
A baziloszaurus méretében és fogainak fejlettségében is különbözik a többi ismert ősi bálnafajtól, és úgy gondolják, az állat valószínűleg feljutott a tápláléklánc csúcsára. (Azért ezen érdemes egy kicsit elmélázni, bárki is jut eszünkbe a jelenlegi táplálékláncok csúcsairól.)
Az első cetfélék, akárcsak a baziloszaurusz, szárazföldi állatokból fejlődtek ki mintegy 55 millió évvel ezelőtt. A késő eocén időszakra (56 millió és 34 millió évvel ezelőtt) a cetek teljesen alkalmazkodtak a tengeri élővilághoz. A kutatócsoport szerint a bálnák még nem fejlődtek ki, és szinte az összes cet tengeri makroragadozó volt.
Azt is megállapították a limai Természettudományi Múzeum gerinces őslénytani osztályának kutatói, hogy „abban az időben a perui tenger meleg volt, és az ilyen típusú kövületeknek köszönhetően rekonstruálhatjuk a perui tenger történetét." (Ez az ismeret meg talán Hérakleitosznak jött volna jól)

Perui utazásaink során nem szoktuk elmondani, hogy a sivatagban talált egyéb kövületek közé tartoznak a négylábú törpebálnák, delfinek, cápák és más fajok a miocén időszakból (23 millió és ötmillió évvel ezelőtt). Helyette viszont sokat beszélünk az inkákról, de ez nem tartozik szorosan a perui sivatagban talált 36 millió éves bálnafosszíliához, ahová, ha szeretnétek, szintén örömmel elkalauzolunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://inkalauz.blog.hu/api/trackback/id/tr7317790120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Perui utak perui ízekkel

Mindenféle érdekességek Peruról azoknak, akiknek a Machu Picchu fent van a bakancslistáján, és azoknak is, akik már kóstolták az Inca Kólát. Egyéni, és csoportos utazóknak. És persze bármilyen más Peruval kapcsolatos témáról is szívesen beszélgetek, akár Viberen is. Soós Tamás, Lima

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása
Inkalauz nélküli perui járatokhoz is.