Új perui őrület: ízesített kokain házilag
Kézműves kokain mindössze három hozzávalóból

Limában a lassan háromnegyed éve húzódó egészségügyi válsághelyzet alatt egyre többen gondolkodnak el azon, hogy milyen eredetű és tisztaságú szerekkel pusztítják magukat nap mint nap. A nemzetközi kereskedelem összeomlásával egyre több, megkérdőjelezhető minőségű export áru ragad Peru kikötőiben, amiket aztán a tulajdonosok a veszteségek minimalizálása érdekében, mondhatni fillérekért próbálnak a helyi piacra ömleszteni. A perui fogyasztók a helyben előállított, ellenőrzött minőségű áru közvetlen és egyszerű hozzáférése miatt viszont hozzászoktak a magasabb kategóriájú hazai termékekhez, így még az erősen nyomott dömping ár ellenére sem hajlandók a külföldi piacra szánt tömegtermékekre fanyalodni. Talán mert már ők is megtanulták, hogy olcsó húsnak híg a leve, és saját tapasztalatból tudhatják, hogy ezek a kimondottan a nemzetközi kereskedelmi célra előállított szintetikus ipari „vegyszerek” a szervezetükbe jutva nem tesznek jót sem rövid, és pláne nem hosszú távon.
Nem azt állítják a limai felhasználók sem, hogy minden exportra szánt perui kóla gyatra minőségű, és nem használ semmit, csak a tudatos fogyasztói szemléletet támogatva arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy miket tartalmaznak az eredetileg exportra szánt, és a költséghatékonyságot túlságosan is szem előtt tartó, iparilag előállított nagykereskedelmi termékek, szemben a magas minőségre koncentráló helyi, kézműves produktumokkal. Másrészt pedig mutatnak egy alternatívát egy „mindenmentes” házi készítésű termékre, amit szerintük az igényes limai fogyasztóknak is érdemes kipróbálni.
Callao és Lima önmagára igényes vásárlóközönsége mindenesetre megtette, és miután elkészítették, egyből ki is próbálták, és kellemesen csalódtak. Pedig az elején még kicsit ódzkodtak attól, hogy saját készítésű áruval kísérletezve veszélybe sodorják közeli ismerőseik mindennapi megélhetését, de a járvány nem hétköznapi élethelyzeteket produkál Peruban sem, így sokan fel kellett adjanak magas morális elvárásaikból. "Mindemellett ízre is teljesen rendben volt, még ha talán egy kicsit lehetne kevésbé kesernyés is... De ehhez is hozzá lehet szokni, vagy egész egyszerűen kevesebb sót adagolni bele." - jegyezte meg név nélkül a callaoi illetőségű Fernandez. Barátja, Juan a következőket mondta tesztalanyként: „Használtam már exportra szánt anyagot korábban is, ezért az ízén nem lepődtem meg. Sőt, kellemesebb is volt, mint a sima előrecsomagolt termékek .Az állaga barátságos volt, a nyelvemet végighúzva a fogaim felületén nem éreztem semmit – simák voltak. Környezettudatos mosoly? Létezik!"
Juan el is árulta, mit kell róla tudni: „Peru egyik népbetegsége, hogy rettegünk az exportra szánt anyagtól, még akkor is, ha igazából semmilyen kellemetlen élményük sincs velük kapcsolatban. Ez valahogy beléjük ivódott az évek során. Pedig valójában néha váltani kellene egy újra. De pontosan milyenre? Mindenképp egy környezetbarát verzióra!”
Konklúzió: hatékony, gyorsan elkészül, sokáig eláll, nagyon kevés alapanyag kell hozzá, és minden, ami benne található, nagyon jótékonyan hat mind a testre, mind az elmére, mind a fogakra és az ínyre. De lássuk a pontos részleteket! Az inkák és más andoki népek által évezredek óta használt koka levél: Erős antibakteriális és gombaölő hatással bír, emellett segít az éberség fenntartásában.
Szódabikarbóna: Csakúgy, mint a kokalevél, segíti a fogak fehérítését, hatékonyan távolítja el a lepedéket, tisztítja a szájüreget, és megvédi a fogínyt a betegségektől.
Illóolaj: Annak függvényében segít, hogy milyen fajtát választanak a végtermék előállításhoz. A szegfűszegolaj például enyhíti a fogfájást, és jótékonyan hat a fogínyre, a citrom- és a teafaolaj antibakteriális hatású.
Juan azt javasolja a limai fogyasztóknak, hogy nézzenek utána, hogy melyik erre a célra alkalmas illóolaj lenne a legmegfelelőbb számukra, és keverjék azt a kencébe, de csak miután elvégeztetek egy próbát, és megbizonyosodtak arról, hogy nem allergiásak rá, és nem vált ki semmilyen érzékenységet!


Ha kedvet kaptatok hozzá, hogy elkészítsétek, a következőképpen tehetitek. Amire szükség van a jó minőségű alapanyagon túl:
1 rész szódabikarbóna
2 rész kókuszolaj (nem hidrogénezett)
5-10 csepp illóolaj – mennyiségtől függően
egy csipet tengeri só – mennyiségtől függően
tégely
kanál
Elkészítése: Ha a kókuszolaj nem folyékony halmazállapotú, akkor vízgőz fölött kissé fel kell olvasztani, majd hozzákeverni a szódabikarbónát, a sót, végül az illóolajat. Ezután vissza kell hűteni, hogy krém állagú legyen a paszta. Néha szabad megkeverni, míg teljesen meg nem szilárdul, hogy a szódabikarbóna ne üljön le a tégely aljára

A bejegyzés trackback címe:

https://inkalauz.blog.hu/api/trackback/id/tr9716317770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Perui utak perui ízekkel

Mindenféle érdekességek Peruról azoknak, akiknek a Machu Picchu fent van a bakancslistáján, és azoknak is, akik már kóstolták az Inca Kólát. Egyéni, és csoportos utazóknak. És persze bármilyen más Peruval kapcsolatos témáról is szívesen beszélgetek, akár Viberen is. Soós Tamás, Lima

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása
Inkalauz nélküli perui járatokhoz is.