A legmenőbb perui technika tanár
Kipi, a kecsuául beszélő robottanár

Walter Velásquez Godoy tanári leleménye épp olyan népszerűségre tett szert Peruban, mint nálunk a vasalódeszkán úszást oktató testnevelőé.
A kecsua technika tanár pedagógiai bravúrja pedig a perui vidék távoktatási infrastruktúrájának ismeretében még inkább megsüvegelendő, mivel az Andok eldugott hegyi falvaiban a gyerekeknek többnyire se számítógépe, se okostelefonja nincs. Az kordillerák több ezer méteres csúcsai között található apró falvakban, akárcsak az Amazonas szintén nehezen elérhető településein, a távoktatás gyakran csak rádióadásokon jut el a gyerekekhez.
A technika tanár a nem túl lebilincselő rádióműsorok tananyagait egy általa készített robottal dobja fel, amit sokszor csak több órás szamaragolással tud eljuttatni a colcabambai gyerekekhez. (Colcabamba Peru egyik legszegényebb régiójában, a többnyire csak a kokain termelésről, és a Fényes Ösvény terrorszervezetről elhíresült Vraem régióban található.)
A technika tanár Kipit, a robotot teljes egészében újrahasznosított elemekből építette, még a "lelkét" is elektronikai hulladékokból keltette életre.
És mivel ezeken a távoli vidékeken villany sincs mindenütt, ezért Kipit napelemmel is felszerelte, hogy a sűrű andoki éjszakában sejtelmes neonkék fénybe burkolózva okíthassa a nebulókat.
Peru távoli falvaiban nem a spanyol az indiánok anyanyelve, ezért megtanította Kipit a kecsuán kívül még másik két, az őslakosok által beszélt nyelvre is.
A nyári szünetben Kipinél menőbb oktatási segédlettel már nem fogunk találkozni.

És ha Peruba jönnétek, akkor a www.inkalauz.hu oldalon rengetek programunk közül választhattok!

A bejegyzés trackback címe:

https://inkalauz.blog.hu/api/trackback/id/tr1115988310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Perui utak perui ízekkel

Mindenféle érdekességek Peruról azoknak, akiknek a Machu Picchu fent van a bakancslistáján, és azoknak is, akik már kóstolták az Inca Kólát. Egyéni, és csoportos utazóknak. És persze bármilyen más Peruval kapcsolatos témáról is szívesen beszélgetek, akár Viberen is. Soós Tamás, Lima

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása
Inkalauz nélküli perui járatokhoz is.