Pezsgőzés sárga bugyiban
Szilveszter Limában
Feliz año nuevo!
Peruban is rengeteg hiedelem és szokás kapcsolódik a szilveszteri ünnepségekhez, mint például a mediterrán vidékről származó 12 szem szőlő elfogyasztása, az elmaradhatatlan éjféli tűzijáték és pezsgő bontás, vagy a háztömbök megkerülése, a lakóhelyek sárga virágokkal történő ékesítése, az újévi fogadalmak megerősítése ezerféle, piaci sámánoktól beszerezhető bájitallal, stb...Az újévi hagyományok között azonban a legfurcsább, hogy az ünnepre mindenki új sárga alsóneműt húz, amit valamelyik hozzátartozótól, vagy közeli baráttól kap ajándékba. (Felejthetetlen élmény, amikor az anyós átható tekintete és a rokonok kedves kecsua megjegyzései közepette megkapja az ember az első citromsárga boxeralsóját.) A sárga alsónemű ajándékozása miatt karácsony után Lima bevásárló utcái gyakorlatilag sárgába borulnak a szilveszterig virágzó bugyi biznisztől. Az utcai árusok az év utolsó a pár napjára felhagynak még a picarones, anticucho és tengerimalac sütögetéssel is, hogy átadják a helyet a klasszikus nagymama fazontól a magasított derekú francián át a G, T, és brazil tanga típusok szemkápráztató választékának. Különleges bája van annak, amikor a svéd turisták és a kecsua asszonyságok ugyanolyan önfeledten méricskélik a mindenféle méretben kirakott csipkés, és csipkétlen mintadarabokat, hogy megállapítsák, melyik készült a világ textilipara által is nagyra becsült perui pima pamutból, mert ebben a pár napban még a világjárók vérért szívó szuveníresek is szüneteltetik azt a megrögzött szokásukat, hogy minden portékájukról azt állítsák, hogy bébi alpaka gyapjából készül, kezdve a hagyományos perui fülessapkáktól egészen a sárgaréz tumikig. De ilyenkor a vásárlók amúgy is a barátaik és rokonaik kuffer méretén mélázgatva válogatnak a mindent elborító sárga bugyogó rengetegben. (Talán némelyik vásárló párjában, miután pár tucat alsóneművel már megteltek a bevásárló alkalmatosságok, felmerülhet a kérdés, hogy mi történik azzal a további néhány millió sárga gatyóval, ami még az év utolsó napján sem kel el.)
De a bolygónkat romba döntő furcsa fogyasztói szokások, és egyéb égető problémákat félretéve, sárga bugyiban, vagy alsó nélkül: mindenkinek boldog új évet ! 
És ha szeretnétek Peruba utazni, akkor a www.inkalauz.hu oldalon rengetek programunk közül választhattok!alsonemu.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://inkalauz.blog.hu/api/trackback/id/tr1415377738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exterminador 2020.01.01. 14:26:08

Nagyon praktikus. Kevésbé látszik, ha valakivel részegen esetleg egy kis baleset történne.

Frank99 2020.01.01. 15:56:50

ez hátulról nézve nem igaz :-)

apro_marosan_petergabor 2020.01.02. 08:15:52

Nem a bugyi a lényeg, hanem az, hogy mi van bnne...

Perui utak perui ízekkel

Mindenféle érdekességek Peruról azoknak, akiknek a Machu Picchu fent van a bakancslistáján, és azoknak is, akik már kóstolták az Inca Kólát. Egyéni, és csoportos utazóknak. És persze bármilyen más Peruval kapcsolatos témáról is szívesen beszélgetek, akár Viberen is. Soós Tamás, Lima

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása
Inkalauz nélküli perui járatokhoz is.