Láma, poncsó, pampa, kinin, koka
Alpaka, krupli, kecsua, és a Gastón

inka_pic.jpg
Ki ne tudná, hogy Peruban található a Machu Picchu és a Nazca vonalak, 
Cuzcóban volt az inkák birodalmának a központja, őshonos a láma (és a még kecsesebb alpaka és vikunya is), és erről a vidékről származik a burgonya (meg a krumplis is). Azt azonban már kevesebben tudják, hogy ez utóbbi növényből közel 4000 különböző fajtát tartanak számon az országban, és Limában székel a Nemzetközi Pityóka Központ is (Intnl Potato Center, cipotato.org).
De nem csak a hihetetlenül széles krumpli választéknak köszönhető, hogy a világ 50 legjobb étterméből (thworlds50best.com) 3 is Limában található, amit így nem ok nélkül tekinthetünk a fine dining dél-amerikai fővárosának is. Viszont a sült tengerimalac, ami az inkák óta ínyenc csemegének számít az andoki népek körében és ropogósra sütve, egészben tálalják, nem szerepel sem a Central (6. helyezett), sem a Maido (7-dik a listán) étlapján, de az Astrid y Gaston (39) degusztációs menüjében megkóstolható.
Viszont a sztár séfek, akiknek köszönhetően Peru nemcsak a finnyásdining világ térképén foglalhatta el méltó helyét a 21 században. teljes joggal a legnagyobb kortárs nemzeti hősöknek számítanak. A francia konyha hagyományain nevelkedett és az reg kontinensen is hatalmas karriert befutó Gastón Acurio hazatérve újra felfedezte, és az egész világgal, (de legalábbis a gasztrofanokkal) megismertette a hagyományos perui ételeket és alapanyagokat. Rendkívül sikeres éttermeinek és tévéműsorainak köszönhetően hatalmas népszerűségnek
örvend, és ha úgy döntene, hogy indulna az elnökválasztáson, akkor a pártok jelöltjei esélytelenné válnának a posztra. (A téves analógiák eloszlatása végett: ez egyáltalán nem olyan, mintha Benkelacibácsi népszerűségben lenyomta volna Árpi bácsit.) Viszont azzal, hogy a quinoa, kiwicha, vagy éppen a szinte zsír-, és koleszterinmentes alpaka hús a nemzetközi piacokon is keresett élelmiszerré vált, jelentősen megdrágította ezeket a termékeket a helyi piacokon, és ezzel átalakítva az andoki emberek ezeréves táplálkozási szokásait.
Amit viszont nem alakít át a perui élelmiszerek nemzetközi sikere sem, az az elavult csatornarendszer. Peruban a vécépapírt ugyanis használat után nem a csészébe, hanem egy külön, erre a célra rendszeresített "szemetesbe" kell dobni, amire a turisták által látogatott helyeken külön tábla is figyelmeztet. A hegyvidéken ráadásul nem is feltétlenül csak spanyolul, hanem kecsuául is. Az Andok jelentős részén ugyanis ma is beszélik a kecsuát, az "inkák nyelvét" és a világon - na jó, az Andok országaiban - nagyjából annyian használják, mint a mi éles anyanyelvünket, szerte a világban. Perun kívül még Bolíviában is hivatalos nyelvnek számít, és van pár szó, amit mi is ismerünk: pl a láma, kondor, pampa, poncsó, kinin és természetesen a koka. A koka, az inkák által szentként tisztelt növény, amit máig széles körben használnak Peru hegyvidéki részén. A cserje levelei gond nélkül, zacskószám megvásárolhatóak a piacokon. Vagy Cuzco turista látványosságai környékén, a nem hivatalos gringo felárral együtt. Ha valaki arra tippelne, hogy a Peruban és Bolíviában legálisan használható koka levélnek a hasonlatos hangzáson kívül is van valami köze a világszerte üldözött kokainhoz, akkor nem téved. Azonban míg a kokalevél rágcsálása, vagy teaként való fogyasztása a több ezer méteres magaslatokon egy évezredes hagyomány és a helyi kultúra szerves része, addig az abból vegyi úton, jelentős környezetszennyezés és nem kevés emberélet elvesztegetése árán előállított kokain itt is ugyanúgy a törvénybe ütköző, mint bárhol a világon. (Egyetemes törvény ez is, minta a kereslet és kínálat) Ezt tudnia kell annak az egy-kétezer külföldinek is, akik évről-évre tovább rontják a perui börtönök zsúfoltsági statisztikáját. Viszont láma statisztikában verhetetlen az ország, ugyanis itt él a világ összes lámájának a háromnegyede. A lámákat nem lehet megülni, de ezeknek az állatoknak az egyedülálló magaslati teherhordó képessége nélkül biztos nem jöhetett volna létre az inkák birodalma. És míg a lámák a hátukon viselték a birodalom súlyát, addig a cukiság faktorban őket is előző alpakák elsődlegesen a szőrüket ontották a népért. És természetesen az uralkodói öltözékhez is az alpakák szolgáltatták az alapanyagok. A lámáknak a logisztika helyett ma már fontosabb szerep jut az országimázs alakításában, az alpakák, ezek a kecses ki kameloidok, továbbra is a perui textilipar presztízsének legfőbb letéteményesei.
Az alpaka gyapja rendkívül értékes, nem véletlen, hogy a turista csapdákban a kínai műszálas szuvenírek bébi alpakaként vannak felcímkézve. Szerencsére nem olyan nehéz megkülönböztetni a valódit a gagyitól: ha 50 dollárnál kevesebbet kérnek érte, akkor szinte biztos, hogy nem valódi alpaka szőrből készült, legyen az bármi is. 

A bejegyzés trackback címe:

https://inkalauz.blog.hu/api/trackback/id/tr6314629902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Perui utak perui ízekkel

Mindenféle érdekességek Peruról azoknak, akiknek a Machu Picchu fent van a bakancslistáján, és azoknak is, akik már kóstolták az Inca Kólát. Egyéni, és csoportos utazóknak. És persze bármilyen más Peruval kapcsolatos témáról is szívesen beszélgetek, akár Viberen is. Soós Tamás, Lima

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása
Inkalauz nélküli perui járatokhoz is.