Coricancha, az inkák szent helye
Cusco arany kertre épült kolostora

coricancha_interior.jpg

Elszánt egy nép az, amelyik nem valamiféle demográfiai kényszerből, hanem istenük, és  honfoglaló vezetőjük szándéka szerint egy 3300 méteres magasságban elterülő szabálytalan (később azonban puma formaként azonosított) völgyben találja meg az államalapítás ideális helyét. Az inkák azonban ebben ebből a szempontból is különlegesek voltak.
Cusco egy meglepetésekkel, izgalmas város, ahol még most is minden sarkon visszaköszön az Inka Birodalom öröksége. Bár a spanyol hódítók sok mindent elkövettek, hogy a legyőzött népek kultúrája a leigázott államokkal együtt elenyésszen, az andoki birodalomban azonban még ők sem tudtak minden követ megmozgatni. Kifogott rajtuk az inkák ámulatba ejtő mesterségbeli tudása, amivel milliméternyi pontossággal illesztették egymáshoz a több tonnás köveket.
Az inkák által kialakított különleges államszervezet csúcsán a legfőbb teremtő erőként tisztelt nap, és annak isteni megtestesülése, az inka uralkodó állt. Az amerikai kontinens legnagyobb kiterjedésű államszervezetének a szakrális központja volt a Coricancha, ahol az Inka Birodalom fénykorában 4000 pap látta el a legfőbb istenségek ceremoniális feladatait. A spanyol hódítás óta rendi központként működő Santo Domingo épületegyüttese máig elevenen őrzi a kolosszális inka komplexum mesterien összeállított alapelemeit. A templomba belépve pár lépés után könnyen azonosíthatóak az eredeti főfalak, amelyek az inkák által legfontosabb isteneknek tekintett természeti jelenségek - a hold, a csillagok, a szivárvány, és az égzengés - tiszteletére emelt épületeket alkották. Szomorú látni az elszánt igyekezet nyomait, ahogy a spanyolok a napnak szentelt inka szentélyen belül létrehozott szimmetriát próbálták megbontani, de a súlyos tömbökből precízen illesztett ősi falak ellenálltak a pusztításnak, és megmaradhattak a kolostor belső udvarának részeként.

Az inka származású történetíró leírásából tudjuk, hogy a robosztus falak ridegségét elfedték az épületeket borító aranylemezek. A nap tiszteletére emelt belső szentélyben egy több méter átmérőjű, csillogó arany korong kapott helyett, ami a nyári napforduló idején szétszórta a felkelő nap fényét az egész épületben. Az Coricanchában (jelentése:a nap temploma) a padlók és a falak burkolására felhasznált tömör aranytömbök, és a szintén aranyból készült szobrok ámulatba ejtő gazdagságáról az egykori spanyol források is csodálattal emlékeznek meg, bizonyítva, hogy nem csak az inka Garcilaso de La Vega túlburjánzó fantáziájának a szüleménye a legfontosabb birodalmi szentély mesés aranykincse. A nemesfém egy része a Pizarro által foglyul ejtett  Atahualpa inka uralkodó váltságdíjára ment el (akit egyébként, miután összejött a kért több tonnányi arany és ezüst, mégis inkább megölt a keresztény konkvisztádor, hogy még véletlenül se akadékoskodjon az inka birodalom rombadöntése során), a hatalmas napkorongot és a többi, életnagyságú állatokat és növényeket mintázó arany szobrokat és más ereklyéket pedig Cuzcó elfoglalása után olvasztották be. Az Inka Birodalomban nem létezett pénzrendszer, és az arany értéke is főleg szakrális jellegéből fakadt, ezért valószínűleg az Andok szent helyeinek a kifosztásával nagy hatékonysággal tudták a spanyolok begyűjteni az inkák arany tárgyait. A hajón történő hazaszállításhoz pedig praktikusan tömbösítették a mégoly csodálatos megmunkált ceremoniális maszkokat, dísztárgyakat, és ékszereket. Ezért is van, hogy szinte alig találhatóak a világ legnagyobb múzeumaiban jelentős prekolumbiánus nemesfém gyűjtemények.

A Nap Templom romjaira emelt Santo Domingo próbálta ugyan minél jobban elrejteni az elbukott inka civilizáció egyik legnagyszerűbb alkotását, de a rendszeresen előforduló földrengések után mindig az inka mesterek által emelt falak maradtak állva. A perui kulturális minisztérium erőfeszítéseinek köszönhetően az utóbbi évtizedek rekonstrukciója során már az inka építészeti emlékek megőrzése és bemutatása került előtérbe, így az Inkalauz perui útjai során egyre nagyobb részt csodálhatunk meg a Coricancha eredeti épületéből, hogy még most is ámulatba ejtsen minket az alkotók mesterségbeli tudása, amivel a földrengéseknek is ellenálló épületeiket létrehozták. Ha 1911-ben Hiram Bingham nem fedezi fel a Machu Picchut, akkor valószínűleg most a Coricancha falai alapján csodálkozna rá a világ az Inka Birodalom különleges építészetére.

És ha Peruba jönnétek, akkor a www.inkalauz.hu oldalon rengetek programunk közül választhattok!

img_20190103_154002.jpg

cusco-1023081_1920.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://inkalauz.blog.hu/api/trackback/id/tr5416219088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Perui utak perui ízekkel

Mindenféle érdekességek Peruról azoknak, akiknek a Machu Picchu fent van a bakancslistáján, és azoknak is, akik már kóstolták az Inca Kólát. Egyéni, és csoportos utazóknak. És persze bármilyen más Peruval kapcsolatos témáról is szívesen beszélgetek, akár Viberen is. Soós Tamás, Lima

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása
Inkalauz nélküli perui járatokhoz is.