Inkalauz

Lábjegyzetek perui útikalauzhoz

Mi a közös a lajhárban és a kokainban?
Mi a közös a lajhárban és a kokainban?

illegal_wildlife123.jpg

A jaguár a legnagyobb testű macskaféle az amerikai kontinensen, és az egyik legdrágább portéka a vadállatokkal kereskedő illegális piacokon. De a jaguáron kívül, a tiltások ellenére még több ezer másik madár-, emlős-, és hüllőfaj egyedit adják-veszik könyörtelenül, hiába próbálják ezt megakadályozni a hivatalos szervek világszerte. 
Szinte felfoghatatlan mértékű az a pusztítás, ami az állatvilágot fenyegeti azért, mert egyre több ember vágyik ...
Eszkalálódik a politikai válság Peruban.
Eszkalálódik a politikai válság Peruban.

congress_lima_3.jpeg

A parlament feloszlatása, és az ennek kapcsán az utcára tóduló sokaság még dél-amerikai viszonyok között sem sorolható a dolgok normál menetébe, úgyhogy ami tegnap történt Peruban, az még hétfői mércével sem nem volt hétköznapi. A nélkül, hogy nagyon mélyen belemennék a perui közélet közelmúltjába, még ebben a különös helyzetben is találunk meglepő érdekességeket. 

Kezdjük mindjárt azzal, hogy az utcára özönlő tömeg ahelyett, hogy ...
A szent, aki elkergette a hollandokat
A szent, aki elkergette a hollandokat

roza.jpg

Peruban, ami még dél-amerikai mércével is meglehetősen vallásos országnak számít, minden évben augusztus 30-án munkaszüneti nappal emlékeznek meg Limai Szent Rózáról.  X Kelemen 1671-ben szentté avatta, így a kontinensen ő volt az első, akit hivatalosan is szentnek tituláltak.
Limai Szent Róza, (1586-1617) Limában is született, spanyol apa és egy helyi anya gyermekeként. Rövid, ám csodákban gazdag élete máig példaként szolgál a perui katolikusok számára.
...

​Jailhouse rock​ - szimfonikusokra hangszerelve
​Jailhouse rock​ - szimfonikusokra hangszerelve


A minap egy különös jármű haladt keresztül Limán. A páncélozott, és fegyveres kísérettel  ​ékesített autó busz a  ​limai ​ külváros egyik legkeményebb börtönéből tartott a nemzeti színház épületéhez, benne pedig 2  ​tucat ​ ​hétpróbás gazfickó , és  ​meg annyi hangszer.  ​Ez azonban nem egy filmbe illő, agyafúrt szökési kísérlet volt, hanem a perui büntetés végrehajtásnak sikerült újraértelmeznie a próbára bocsátást.

prison_music_2.jpg
...
Megtörtént a csoda Lima belvárosában
Megtörtént a csoda Lima belvárosában

chamanes_peru_vs_chile_jpg_715985292.jpg


Ezen a 8-10 négyzetkilométeren itt Limában, a történelmi belvárosban, ahol a helyiek szerint sem életbiztosítás sötétedés után egyedül grasszálni  az üres utcákon (ezt akkor mondták nekem, amikor először jártam itt, 4 évvel ezelőtt, késő éjszaka, célkeresztnek is beillő hátizsákot cipelve) legalább negyedmillió ember volt szemtanúja a csodának, amikor a szinte kizárólag szent szakácsokból álló kortárs nemzeti hősök panteonjába bevonultak a ...

Tragédiával végződött a légitársaság hanyagsága
Tragédiával végződött a légitársaság hanyagsága

​A perui állatbarátokat is felháborította az az ép ésszel nehezen felfogható kegyetlenség​, aminek következtében 20 állat olyan kínzásnak lett kitéve, hogy abba a többség, a szakemberek segítségnyújtása ellenére is, belepusztult. ​

a-capybara-mother-and-her-young-walk-inv-1.jpg

​A dél-amerikai földrészen honos kapibara a legnagyobb termetű rágcsáló a földön, amiből Lima nemzetközi repterén még 20 vadon befogott, élő példányt zártak a raktérbe megfelelő víz és levegő ellátás ...
Usain Bolt vagy a tuk-tuk?
Usain Bolt vagy a tuk-tuk?

A világ leggyorsabb emberének tartott jamaikai Limában állt rajtvonalhoz egy közel sem szokványos futóversenyhez. A 100 és 200 méteren világcsúcs tartó olimpikon nem futamodott meg a kihívás elől, amikor egy rövid, 50 méteres távon mérte össze a gyorsaságát egy limai tuk-tukkal, amit a peruiak a méltóságteljesebbnek tartott mototaxi névvel illetnek. Ezek a motorizált triciklik a limai külvárosok kis hatótávolságú  tömegközlekedési hősei, amiknek a ...

Hullámok hátán Limában
Hullámok hátán Limában

surfing_peru.png

A nem hivatalos "mi jut elsőre eszedbe a szörfről" felmérés alapján a nagy többségnek elsőre Hawaii meg a Beach Boys ugrik be. És persze vice verse, a ceviche, pisco sour és a   barrio calavera   mellett Limáról sem sokan gondolják, hogy itt a szörfözésnek is komoly hagyománya van.
Viszonylag kevés olyan metropolis van, ahol ki sem kell mozdulni a központjából, hogy akár gyalog is 10 percen belül az óceán tajtékai közé vessék magukat a deszkájukkal az ...
Szartak a sziklára, és eljött az aranykor
Szartak a sziklára, és eljött az aranykor

Perunak a 19. század közepén olyan fellendülést sikerült produkálni, amit ma is bármelyik ország megirigyelne.  Ennek a rövid (1845-1866) , de annál intenzívebb prosperitásnak az alapja nem az arany, a réz, vagy más értékes ásvány volt, amelyekben egyébként az ország dúskál ma is, hanem valami sokkal közönségesebb dolog.

guano.jpg

 

 

A közvélekedés szerint ugyan szarból nem lehet várat építeni, a perui guanó korszak azért megmutatta, hogy akár a ...

Aranyláz és szükségállapot
Aranyláz és szükségállapot

Peruban több évtizedes hagyománya van az illegális aranybányászatnak, de az utóbbi években már annyira eldurvult a helyzet, hogy tegnap szükségállapotot hirdettek ki a leginkább érintett amazonasi tartományra. 60 napra felfüggesztették az alkotmányos jogokat, és ezzel egyidejűleg 1500 rendőrt és több katonai egységet rendeltek ki a Brazíliával határos perui Madre de Dios tartományba. 

Mi vezetett ehhez a drasztikus lépéshez?
A spanyol hódítók óta tudva ...

Inkalauz

Mindenféle érdekességek és kevésbé hasznos tudnivalók Peruról. Inkalauz nélküli járatokhoz is.

Friss topikok

Címkék

Inkalauz nélküli perui járatokhoz is.