Vakcinagate, a perui oltási botrány
Már 2 miniszternek kellett távozni a perui kormányból

inka_pic.jpg


Választási kampány közepén nem sokan gondolnák, hogy vezető hír lehet abból, hogy egy volt köztársasági elnök titokban beadatta magának az akkor még tesztelés alatt lévő kínai vakcinát. Talán annyival el is lehetne intézni, hogy bátor. Peruban ráadásul ez a kettővel korábbi elnök volt, aki a kínai vakcinával vigéckedett. (Ha valakinek az egyik járulékos keresztfüggősége a perui belpolitikai helyzet követése, akkor emlékezhet rá, amikor tavaly év végén ezt a bizonyos Vizcarra elnököt megpuccsolta a kongresszus, majd a helyére beugró puncsos képviselőt meg egy hét alatt elsöpörte a „limai söpredék”, hogy aztán egy héten belül egy harmadik ember ülhessen az elnöki székbe.)

De azért párszor itt is előfordult már, hogy ami elsőre csak valami érdektelen, és teljesen hétköznapi hivatali visszaélésnek tűnik, az a történet kibontása során, szép lassan egy sok szereplős, egész estés, szélesvásznú botránnyá dagad. Az egyre kerekedő történetben a volt elnök mellett megjelentek még olyan narratív kellékek is, mint a nagy nyilvánosság előtt hazudozó miniszter, kínai követségi ajándék, a sajtónak kiszivárogtatott oltási lista, orosz diplomácia levelezés részletei a Szputnyik V-el kapcsolatban, és egy misztikus Chifa tulajdonos. Ezekből aztán a helyi médiának már nem volt olyan nehéz pár nap alatt egy kiadós perui „vakcinagatet” dagasztani.

Pedig 2 héttel korábban még könnyekig hatódottan, a legnagyobb világi és egyházi méltóságoknak kijáró pompával fogadták az első, kínai vakcinával megpúpozott kereskedelmi járatot a reptéren. De a hálátlan nép képtelen örvendezni annak, hogy a méltóságos perui kormányzati tisztviselők, szerény javadalmazásuk mellett is teszik a dolgukat, és a kíméletlen piaci verseny ellenére is beszerzik a közegészségügyi szempontból fontos oltásokat. Helyette már megint azon berzenkednek, hogy a kormány egyes magas rangú képviselőinek egy kicsit megint maguk felé hajlott a kezük. Holott a peruiak számára is a család az első, így megérthetnék, hogy a kormányzati tisztviselők is maguk után a családjukra, és a közeli hozzátartozókra, barátokra, üzlettársakra gondoltak először, amikor leesett egy csomag vakcina a platóról. És annak ellenére, hogy a korrupció évszázados velejárója a perui közéletnek, a helyi újságok és a tévék mind a mai napig képesek szenzációként tálalni, amikor napvilágra kerül, hogy az állami tisztviselők számára is első a család.

Ráadásul ez majd fél évvel ezelőtti történet, amikor még be sem fejeződött a kínai vakcina klinikai tesztelése Peruban. Az emberszeretetéről híres, és a profitot csak mellékes rossznak tekintő kínai gyógyszergyártó a tesztelésre biztosított készleten felül is juttatott Peruba, a kínai követségre. A jóságos kínai kereskedelmi attasék azonban lemondtak ezek egy részéről, ami szintén a vakcian jóváhagyását végző klinikára jutott. Ezt viszont már nem a hétköznapi értelemben vett önkéntes vakcina tesztelők kapták. Jutott belőle az intézményvezetőnek, a dékánnak, az akkori perui elnöknek, az egészségügyért és a külügyekért felelős miniszternek, ezek közeli, és távolabbi hozzátartozóinak, beosztottainak, beszállítóinak, és bennfenteseinek is. Ennek a tavalyi zárt körű oltogatásnak a híre, és a résztvevők listája azonban csak most talált utat magának a médiába.

Első körben csak a volt elnökről röppent fel a hír, hogy neki mégsem kell a várva-várt első vakcina készletből. Mert ő már be van oltva. Aztán a már sok kormányban kipróbált, igazi közigazgatási túlélő szakembernek számító egészségügyi miniszter asszony mondott le, miután ő is képbe került. Több vezető kormányzati tisztviselő úgy érezte, hivatalos nyilatkozatot kell tennie, hogy nem érintett a perui „vakcinagate”-ben, de aztán előkerül egy kórházi lista VIP tesztelőkről, akiket beoltottak vakcinával. Ekkorra már minden perui címlap csak ezzel foglalkozott, így a korrupció ellen nagy erőkkel küzdő elnök úgy döntött, hogy távoznia kell a tisztségéből mindenkinek, aki a listán szerepel.

Valószínűleg ünnepnap volt ez a diplomáciai pályára készülő, de csak közepesen erős összeköttetésekkel rendelkező ifjú gyakornokoknak, mert ez hirtelen több, mint 100 megüresedett pozíciót jelentett az Elizabeth Astete vezette külügyben, ahonnan a legtöbb stikában oltakozó közszolga került ki. Köztük volt nyolc olyan tisztségviselő is, akik részt vettek a kínai vakcina beszerzéséről folytatott tárgyalásokban is. Emiatt néhány fontoskodó újságíróban felmerült a gyanú, hogy talán mégsem olyan objektív döntés született legoptimálisabb oltóanyag beszerzése ügyében. Ezt a gyanút pedig tovább erősítette, amikor kiderült, hogy tavaly a perui diplomácia mondta fel a tárgyalást az oroszokkal a Sputnyik vakcina vásárlásáról.

Az országos botrány hatására, ahogy az lenni szokott, parlamenti vizsgálóbizottságok, igazságügyi és ügyészségi munkacsoportok, különleges felhatalmazású nyomozócsoportok, és egyéb hivatalos gittegyletek alakultak, hogy majd egyszer, valamikor a jövőben összeállítsanak egy jelentést, amiben talán felelősöket is megneveznek, akik ellen akkor majd eljárás indulhat. Tudjuk, hogy még kevésbé korrupt országokban is mi szokott a vége lenni az ilyen nagy elánnal induló állami kivizsgálásoknak, de azért arról se feledkezzünk meg, hogy az utóbbi két évtized volt perui elnökei közül nem egy van börtönben, vagy házi őrizetben, vagy éppen külföldön várja a kiadatását, hogy elítélhessék.

A „vakcinagete” kapcsán nyilvánosságra hozott VIP oltási listán azonban találtak egy különleges szereplőt is, aki nem tartozott egyik tiszteletreméltó állami tisztségviselő rokonai és üzletfelei közé sem. A stikában oltakozók közötti kakukktojás egy Chifa, azaz hagyományos perui-kínai étterem tulajdonosa. Már kezdtek szállingózni a spekulációk a titokzatos kínai kapcsolatról, és az édes-savanyú szószban tocsogó háttérhatalomról, amikor a klinikai tesztek vezetőjének vallomása visszarántott mindenkit a földre. A vakcina jóváhagyási procedúrában egy 12 fős kínai delegáció is részt vett, akiknek egyszerűen elegük lett a Burger Kingből.

A bejegyzés trackback címe:

https://inkalauz.blog.hu/api/trackback/id/tr9816442484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

birkamenet 2021.03.01. 09:38:45

"egy volt köztársasági elnök titokban beadatta magának az akkor még tesztelés alatt lévő kínai vakcinát. "

Na és? Orbanisztánban orbán is ezt csinálja: még a 2. tesztelés lezárása előtt milliós tételt rendelésére kötelezte el az országot, még a 3. tesztelés beadja a svihák szert három és fémillió magyarnak. Erőből. Nehogy már ez a giga rendelés is rászáradjon mint a szintén a kínai eftársaktól vásárolt használhatatlan lélegeztetőgépek arzenálja és a sehol sem látott milliónyi kínai maszkok.

Perui utak perui ízekkel

Mindenféle érdekességek Peruról azoknak, akiknek a Machu Picchu fent van a bakancslistáján, és azoknak is, akik már kóstolták az Inca Kólát. Egyéni, és csoportos utazóknak. És persze bármilyen más Peruval kapcsolatos témáról is szívesen beszélgetek, akár Viberen is. Soós Tamás, Lima

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása
Inkalauz nélküli perui járatokhoz is.