Saját molekuláris tesztet fejlesztett Peru
Gyorsabb, könnyebben szállítható és olcsóbb molekuláris teszt Limában

illustration.jpg

Peru egy lépéssel közelebb került a koronavírus okozta veszteségek csökkentéséhez azzal, hogy sikeresen zárult egy hazai fejlesztésű molekuláris teszt klinikai kipróbálása.
Az andoki országnak valóban nagy szüksége van minden ilyen sikeres lépésre a vírus elleni küzdelemben, mivel a szigorú karantén intézkedések ellenére a vírus terjedése és a halálos áldozatok aránya tekintetében Peru az egyik legsúlyosabban érintett ország, ahol mind a mai napig vasárnaponként teljes kijárási tilalom van érvényben az ország teljes területén, hogy ezzel is megpróbálják lassítani a kórokozó terjedését. Az érvényben lévő egészségügyi vészhelyzet mellett pedig egyre fenyegetőbben vetül Dél-Amerika legszebb országára  a gazdasági krízis veszélye is.
A perui neurobiológus, Edward Malaga-Trillo bejelentése alapján az elkészült molekuláris teszt még jobb is lesz, mint a jelenleg használt külföldi készítmények, mivel gyorsabban fogják jelezni a minta eredményét, könnyebben szállíthatóak lesznek, így egyszerűben eljuttathatóak a nehezen megközelíthető andoki és amazóniai vidékekre is. És persze az sem utolsó  szempont, hogy a hazai fejlesztés és gyártás miatt olcsóbbak is lesznek a jelenleg forgalomban lévő termékeknél.
Viszont azt is hangsúlyozta, hogy mindezek ellenére ez nem otthoni használatra szánt teszt lesz, mivel a biztonságos, és megbízható(bb) eredményhez egészségügyi képzettséggel rendelkező személy szükséges.
A kutató által a limai Cayetano Heredia egyetemen vezetett projektben főként perui tudósok vettek részt, és a kutatást is a perui állam finanszírozta, így van rá esély, hogy a lakosság szegényebb, de nagyobbik része számára is hozzáférhető legyen.
Egyelőre még hátra van a molekuláris teszt második körös klinikai ellenőrzése és az érvényben lévő protokolok szerinti elfogadtatása a perui  egészségügyi szakhatóságok által. Ezek sikeres lezárásával viszont a perui molekuláris teszt sokkal szélesebb körben teszi majd lehetővé a lakosság szűrését, ami a sikeres védekezés egyik legfontosabb fegyvere. Ezzel az eszközzel remélhetőleg megszüntethető lesz az a jelenlegi abszurd helyzet, hogy hónapokkal a halálesetek után több ezer halotti bizonyítvány eredményét kelljen megváltoztatni, és ezzel naponta, visszamenőlegesen is módosítani a perui Covid statisztikákat.
A teszt kifejlesztésére felállított kutatócsoport vezetője viszont nem tudott mit válaszolni az újságíróknak a gyártással és disztribúcióval kapcsolatos újságírói kérdésekre, mivel a kutatási és fejlesztési projekt célja csak a prototípus létrehozása volt. Mindenesetre bízik benne, hogy a kutatást szponzoráló kormánnyal kötött megállapodás révén mind az állami, mind pedig a magán egészségügyi intézményekhez, tehát a lakosság zöméhez méltányos feltételekkel juthatnak majd el a perui molekuláris tesztek.

A bejegyzés trackback címe:

https://inkalauz.blog.hu/api/trackback/id/tr6016173496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.08.24. 07:13:52

mire mind meghalunk, egy pillanat alatt ki tudjuk mutatni :)

Perui utak perui ízekkel

Mindenféle érdekességek Peruról azoknak, akiknek a Machu Picchu fent van a bakancslistáján, és azoknak is, akik már kóstolták az Inca Kólát. Egyéni, és csoportos utazóknak. És persze bármilyen más Peruval kapcsolatos témáról is szívesen beszélgetek, akár Viberen is. Soós Tamás, Lima

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása
Inkalauz nélküli perui járatokhoz is.