​Jailhouse rock​ - szimfonikusokra hangszerelve
Bűnszövetségben a legkiválóbb perui zenészekkel


A minap egy különös jármű haladt keresztül Limán. A páncélozott, és fegyveres kísérettel ​ékesített autóbusz a ​limai ​külváros egyik legkeményebb börtönéből tartott a nemzeti színház épületéhez, benne pedig 2 ​tucat ​​hétpróbás gazfickó, és ​megannyi hangszer. ​Ez azonban nem egy filmbe illő, agyafúrt szökési kísérlet volt, hanem a perui büntetés végrehajtásnak sikerült újraértelmeznie a próbára bocsátást.

prison_music_2.jpg
Az újfajta börtönkísérlet azonban Peru legkiválóbb muzsikusait is próbára tette. (Amit persze ők meg se próbáltak elkerülni.) ​A sajátos projektnek nem az a célja, hogy kiderítse, ​miként​ lehet​ ​játszani Beethovent, vagy Mozartot bilincsben, hanem az, hogy felkészüljenek egy különleges koncertre ​az ország függetlenségének kétszázadik évforduló​​j​a alkalmából​. A raboknak két évük van ​hangszeres tudásukat a csúcsra juttatni, hogy az ünnep​i alkalomra​ összeálljon ​egy​ ​különleges ​börtön szimfónia. A kábítószer kereskedők, rablók, és gyilkosok azonban segítséget is kapnak a kihívás teljesítéséhez: a nemzeti színház legjobb muzsikusaival bűnszövetségben követhetnek​ el ​nagy​zenekari próbákat. Ez a nem hétköznapi buszos út ennek az úttörő kezdeményezésnek az ​egyik állomása volt. 

Hogy nem teljesen reménytelen a helyzet, jól mutatja, hogy már viszonylag tűrhetően el tudják játszani a trónok arcának (​a latin amerikaiak ​s​em ejtik a szó eleji hát) a főcím zenéjét. A nem éppen szokványos zenekari próba ​előtt  Wilfredo Tarazona, a​ börtön filharmonikus programjának vezetője elmondta, hogy ​Peruban​ ez az első ilyen jellegű együttműködés, és ​lelkesedésükben ​a börtönök fenntartásáért felelős állami intézmény máris elköltött 150,000 dollárt a projektre. (A kiváló dél-amerikai börtönviszonyokat ismerve egészen biztos, hogy ennél hasznosabb dologra nem is lehetett volna.)​ A bilincsek levétele után egyből kezdetét is vehette a ​próba, ahol a zenészeken kívül még 50 fegyveres őr élvezhette, ahogy a karmester intésére megelevenedik Sosztakovics muzsikája.
 
​A következő próbára azonban már ​nem a színház​teremben, hanem a hírhedt börtön falain belül került sor.  A perui állam által fenntartott 69 büntetésvégrehajtó intézmény közül négyben van lehetőség​e a raboknak valamilyen hangszeren tanulni. A legnagyobb perui kikötőváros börtönében működik Callao "sitte​s" salsa zenekara , aminek hírneve már a barrio határain is túl jutott. M​.​ Reaño, aki gyilkosságért tölti 20 éves szabadságvesztését, azt mondja, hogy a zenélés felszabadító hatással van rá, és a klasszikus zene menekülést jelent számára a börtön hétköznapi sivárságából. A 41 éves elítélt a celláját ​​egy billentyűs, ​és ​4 fúvós hangszeren kívül még egy basszus gitárral ​is meg​osztja. A hangszergyűjteményt a már szabadult börtön-, és zenésztársak hagyták rá.​ Ahogy az már a rácsok mögött világszerte bevett gyakorlat, a rabok egymástól tanulják el a különféle illegális mesterségek fortélyait, de Martín egy lefülelt betörőtől még trombitálni is megtanult, majd következett a többi hangszer. Rajta kívül is még jó pár elítélt van, aki a börtönben tanul meg valamilyen hangszeren játszani, bár a többség nem ismeri a kottát, és néhányan  még olvasni sem tudnak. Kutyából elvileg itt sem lesz hot dog, de tolvajból azért még lehet trombitás, orgazdából pedig virtuóz. Ráadásul a többi mesterséghez viszonyítva az "egyetemen" (a rabok egymás közt így hívják a börtönt, pont mint egy perui rabszódiában) elsajátított hangszeres tudás könnyebben is kamatoztatható a szabadulás után. Míg más szakmákban a volt elítélteknek nem könnyű leküzdeni a munkaadók előítéletét, muzsikusoknál a megrendelőt, és a hallgatóságot is, jóval kevésbé izgatja, hogy milyen előélete volt annak, aki a talpalávalót húzza. ​Ahogy egy híres kecskeszakállas​ is megmondta​, a zene mindenkié​ lehet​, beleértve a szabadlábon védekez​őket is.
prison_music.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://inkalauz.blog.hu/api/trackback/id/tr6314980774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Perui utak perui ízekkel

Mindenféle érdekességek Peruról azoknak, akiknek a Machu Picchu fent van a bakancslistáján, és azoknak is, akik már kóstolták az Inca Kólát. Egyéni, és csoportos utazóknak. És persze bármilyen más Peruval kapcsolatos témáról is szívesen beszélgetek, akár Viberen is. Soós Tamás, Lima

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása
Inkalauz nélküli perui járatokhoz is.