Tragédiával végződött a légitársaság hanyagsága
Szenvedés és pusztulás a limai járaton

​A perui állatbarátokat is felháborította az az ép ésszel nehezen felfogható kegyetlenség​, aminek következtében 20 állat olyan kínzásnak lett kitéve, hogy abba a többség, a szakemberek segítségnyújtása ellenére is, belepusztult. ​

a-capybara-mother-and-her-young-walk-inv-1.jpg

​A dél-amerikai földrészen honos kapibara a legnagyobb termetű rágcsáló a földön, amiből Lima nemzetközi repterén még 20 vadon befogott, élő példányt zártak a raktérbe megfelelő víz és levegő ellátás nélkül.
A kegyetlen szállítási körülmények miatt, 56 órával később a Heathrow reptéren már nem tudták megmenteni azt a 10 szerencsétlen állatot, amelyik életveszélyes állapotban került a repülőtérre. Rajtuk kívül a zsúfolt ketrecekben 2 példány már az út során kimúlt.
capibara.jpg
A kapibarik rendkívül barátságos természetükről is ismertek, így az egzotikus állatok gyűjtői között is nagy népszerűségnek örvendenek. A felnőtt példányok akár az 1 métert is elérheti, súlyuk pedig fél mázsára is rúghat. Az egész kontinensen előfordulhatnak, de a legnagyobb populáció Amazónia őserdeiben találhatóak. A vízben ennek megfelelően meglehetősen otthonosan, de a szárazföldön eléggé esetlenül mozog. Természetes környezetében a jaguárok és aligátorok jelentenek rá veszélyt, leszámítva magának a természetes élőhelyének az ember általi nagymértékű pusztítását. 
A spanyol légitársaság elismerte a felelősségét a 12 vízidisznó pusztulásával végződő Lima-London járaton bekövetkezett tragédiában. A bírósági meghallgatás során  Jaysen Sharp ügyész elmondta, hogy a ketreceket nem szerelték fel a szükséges vízadagolókkal, de még a szellőzésre sem fordított gondot a légitársaság, így Angliába már csak 18 élő, de rendkívül leromlott állapotú példánnyal érkezett meg a a szállítmány. Ezek közül az egyiket már a ketrecből sem tudták élve kimenteni, egy másik pedig azonnal összeesett, és az állatorvos már csak a kíméletes kimúlásban tudott segíteni. A reptér állatok fogadására kialakított területén a dolgozók mindent megtettek a szerencsétlen sorsú vízidisznók megmentéséért, de így is csak 8 túlélő folytathatta az útját Pekingbe. 
A tetemek boncolása után az orvosok megállapították, hogy az állatok halálát a kiszáradás okozta. Ez különösen érthetetlen és kegyetlen hanyagságnak tűnik annak fényében, hogy az 56 órás útból az állatok  több, két napot tranzit zónában töltöttek Madriban. 
Edward Smith, a légitársaság védője sajnálatát fejezte ki a mészárlással felérő hanyagsággal kapcsolatban és megígérte, hogy részletesen felderítik a körülményeket és felülvizsgálják az élő állat szállítására vonatkozó szabályozásokat. Emellett a légitársaság teljes körűen elismeri a saját felelősségét az állatoknak okozott fölösleges szenvedéssel kapcsolatban.
Az angol törvények rendkívül szigorúan szankcionálják az állatkínzást, így a belső vizsgálatok mellett is minden bizonnyal komoly bírsággal kell majd számolni a társaságnak  az ítélet kihirdetésekor, amire várhatóan pénteken kerül majd sor. (dailymail nyomán)
capybaras.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://inkalauz.blog.hu/api/trackback/id/tr8214900880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sics68 2019.06.20. 05:47:32

Azt tartom, hogy egy cég sem hibázni, sem bűncselekményt elkövetni nem tud. Emberek hozzák a döntéseket és írják a szabályzatot, emberek tartják be vagy szegik meg ezeket. Meg hát a céges szabályzatok nem írhatják felül a törvényt és annak józan ésszel történő alkalmazását. ... Hogy a légitársaság elimeri az anyagi felelősségét, az jó ... bár egy nyilvánvaló dolog elismerése nem különösebbként gesztus értékű valami. De az anyagi felelősségen túl meg kell keresni a felelőst, és felelősségre kell vonni. Mármint büntetőjogi szempontból, állatkínzásért.

Perui utak perui ízekkel

Mindenféle érdekességek Peruról azoknak, akiknek a Machu Picchu fent van a bakancslistáján, és azoknak is, akik már kóstolták az Inca Kólát. Egyéni, és csoportos utazóknak. És persze bármilyen más Peruval kapcsolatos témáról is szívesen beszélgetek, akár Viberen is. Soós Tamás, Lima

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása
Inkalauz nélküli perui járatokhoz is.