Usain Bolt vagy a tuk-tuk?
avagy ki nyerte Limában a gyorsaságit?

A világ leggyorsabb emberének tartott jamaikai Limában állt rajtvonalhoz egy közel sem szokványos futóversenyhez. A 100 és 200 méteren világcsúcs tartó olimpikon nem futamodott meg a kihívás elől, amikor egy rövid, 50 méteres távon mérte össze a gyorsaságát egy limai tuk-tukkal, amit a peruiak a méltóságteljesebbnek tartott mototaxi névvel illetnek. Ezek a motorizált triciklik a limai külvárosok kis hatótávolságú  tömegközlekedési hősei, amiknek a gerincét többnyire a múlt századi indiai gépjárműtechnológia 2 ütemű gyönyszemei és mai vadhajtásai adják, amelyek legalább olyan csodálatos alkotások, mint a nálunk is szélesebb körben ismert babetta, vagy komár moped. A mototaxik azonban a gyakorlott vezető mögött még további 3 vékonydongájú utasra optimalizált járműszekrénnyel (méretes félgömb alakú tejfölösdoboz) is rendelkeznek, így közmegegyezés alapján 5-6 utas szállítására is képes, akár hajmeresztő 60 km/órás végsebességre gyorsulva. Nem csoda hát, hogy ezek az ázsiai erőgépek az elmúlt évtizedek során meghódították Perut is, és megtalálhatók Amazónia fülledt dzsungelétől az Andok többezer méteres magaslatain épült városaiig szinte minden településen.

Bár a sík terep kedvezett mindkettejüknek, a háromkerekű legendával Limában megmérkőző Usain Bolt egészen más kategória, kettejük összecsapása azonban az EMBER és a GÉP között az első ipari forradalom (de minimum a terminátor első része) óta zajló gigászi küzdelemnek egy újabb fordulópontja volt. A karibi fürge a perui fővárosban, 50 méteren, magabiztosan maga mögé utasította a tuk-tukot. Lehet, hogy ez még nem jelenti az EMBER végső diadalát, de úgy érzem Bolt végre méltó válasz adott a Deep Blue 1996-os, méltatlanul túlhájpolt Garri Kaszparov elleni sportteljesítményére. És mindenképpen jogos a limai kommentátor szerénytelen megjegyzése az emberfeletti viadallal kapcsolatban, hogy Bolt oly könnyedén győzte le a gépszörnyet, hogy még csak meg sem izzadt a mototaxi elleni versengésben. Viszont a sporttörténelmi diadaltól függetlenül a többség számára továbbra is gyorsabban tuk-tukkal menni, mint  hazasprintelni a limai piacról a teli cekkerekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://inkalauz.blog.hu/api/trackback/id/tr3414737685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Perui utak perui ízekkel

Mindenféle érdekességek Peruról azoknak, akiknek a Machu Picchu fent van a bakancslistáján, és azoknak is, akik már kóstolták az Inca Kólát. Egyéni, és csoportos utazóknak. És persze bármilyen más Peruval kapcsolatos témáról is szívesen beszélgetek, akár Viberen is. Soós Tamás, Lima

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása
Inkalauz nélküli perui járatokhoz is.